Het kan aardig schelen in de vaak al hoge kosten van je skivakantie: de skipas die je toegang geeft tot allerlei prachtige skigebieden. De prijzen in Europa variëren van 140 tot 470 euro voor 6 dagen sneeuwplezier. Waar ben je goedkoop uit en waar is het duur? Dat verschilt sterk van land tot land, maar bijvoorbeeld ook of je ter plaatse een pas koopt of dit vooraf online doet.
We gaan nu het eindelijk weer kan, deze winter massaal met wintersport. Hoe ga je daar goed voorbereid naartoe en wat kost een skipas? De kosten nemen komende winter flink toe, dus rekening houden met de prijs van zo’n pas kan je flink helpen. Reisorganisatie Belvilla by Oyo nam 160 skigebieden met minstens 40 kilometer aan skipistes in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland onder de loep. Gemiddeld genomen ben je in Slovenië het goedkoopst uit en in Zwitserland het duurst, zo blijkt.
Luxe skipas in Zwitserland
Ga je uit van gemiddelden, dan betaal je volgens het onderzoek in Slovenië per skipas 159 euro. Frankrijk en Duitsland zijn met respectievelijk 235 en 240 euro al wel duurder, maar de prijzen in Oostenrijk en Italië liggen met 293 en 296 euro al weer fors hoger. Zwitserland is kampioen dure skipassen met gemiddeld 342 euro per pas.
Een skigebied als Crans Montana in Zwitserland spant met 470,23 euro per skipas de kroon, maar daar krijg je wel wat voor terug. Kinderen tot en met 9 jaar vallen onder de pas en het gebied heeft 140 kilometer aan pistes, 320 kilometer aan wandelpaden en 200 kilometer aan fietspaden.
Goedkope skipas
Wil je niet teveel kwijt zijn aan je skipas, maar toch naar een uitdagend skigebied, dan is het Alpe du Grand Serre in Frankrijk met 141 euro een van de goedkoopste skigebieden.
Het Sloveense Pohorie biedt ook een betaalbaar alternatief. Een skipas voor 6 dagen kost 159 euro en daarvoor heb je 41 kilometer skipiste én de langst verlichte afdaling van Europa.
Andere manieren om te besparen
Een andere manier om geld te besparen is vooraf via internet je pas te bestellen. Veel skigebieden hanteren een dynamisch prijssysteem. Dat betekent dat afhankelijk van drukte, het weer en vaste piekdagen de prijzen kunnen stijgen of dalen.
De prijzen uit het onderzoek van Belvilla zijn allemaal prijzen aan de kassa, maar een skipas die je online bestelt is op de meeste plaatsen te gebruiken en je bent ook nog eens gevrijwaard van onverwachte prijsvariaties. En boek je ruim van tevoren, dan ben je bij veel aanbieders ook weer goedkoper uit.
Bron: RTL-nieuws, Belvilla, Snowplaza. Foto: ANP
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.