Grenscontroles Duitsland op de weg en in de trein: dit kun je verwachten

17 september 2024
3 Min. leestijd

Duitsland voert vanaf 16 september 2024 weer actief grenscontroles uit bij de Nederlands-Duitse grens. Het doel is om mensen zonder geldig visum te weren ten behoeve van de binnenlandse veiligheid. Maar wat merken Nederlanders die naar Duitsland gaan daarvan? En waar moet je op letten als je naar Duitsland gaat?

Doel van de grenscontroles

Duitsland voerde afgelopen zomer al grenscontroles uit tijdens het EK voetbal. Destijds ging het om een tijdelijke maatregel om extremisten en hooligans buiten de landsgrenzen te houden. Slechts enkele maanden later controleert Duitsland opnieuw de eigen grenzen, ditmaal om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren. De grenscontroles duren in eerste instantie 6 maanden. De Nederlands-Duitse grens is minder relevant voor illegale immigratie dan de grenzen ten oosten en zuiden van Duitsland. Wel hebben ze bij de Nederlands-Duitse grens last van Nederlandse criminelen die de grens oversteken.

Houd rekening met controles

Het is verstandig om rekening te houden met een eventuele controle bij de Duitse grens. Hoewel er voor iedereen vanaf 14 jaar toch al een identificatieplicht geldt, is het nu nog noodzakelijker om je identiteitspapieren mee te nemen als je naar Duitsland gaat. Let wel op dat een Nederlands rijbewijs niet voldoende is. Neem dus altijd je ID-kaart of paspoort mee. De politie kan, naast het controleren van de identiteitspapieren, ook de lading van bijvoorbeeld een vrachtwagen controleren.

Tijdens het EK voetbal ontstonden er files als gevolg van de grenscontroles. Hoewel dit volgens de ANWB op de eerste dag van de grenscontroles meevalt, is het raadzaam om rekening te houden met vertraging. Vertrek daarom waar mogelijk iets eerder als je om een bepaalde tijd in Duitsland moet zijn.

Waar zijn de grenscontroles?

Je wordt heus niet elke keer gecontroleerd als je naar Duitsland reist, maar je moet er wel altijd op voorbereid zijn. De Duitse politie controleert steekproefsgewijs. Dit doen ze al langer bij de grenzen met Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland, maar vanaf 16 september ook bij de grenzen met Frankrijk, Denemarken, België, Luxemburg en Nederland. Volgens minister Faeser van Binnenlandse Zaken zijn er sinds oktober 2023 al 30.000 mensen tegengehouden omdat ze niet over de juiste papieren beschikten. Er zijn geen vaste controlelocaties, zodat mensen zonder geldige papieren niet voor alternatieve routes zonder controle kunnen kiezen. Bij alle grenzen kunnen van tijd tot tijd controles plaatsvinden.

Ook in de trein

De grenscontroles beperken zich niet tot mensen die per auto van Nederland naar Duitsland gaan. Ook treinreizigers kunnen gecontroleerd worden, zoals al gebeurde tijdens het EK. Deze vinden, net als op de weg, steekproefsgewijs plaats.

Kun je nog naar Duitsland voor boodschappen, benzine of sigaretten?

Veel Nederlanders die dicht bij de Duitse landsgrens wonen, rijden regelmatig even naar de oosterburen voor boodschappen, benzine of sigaretten. Voor mensen die de grens oversteken om te tanken of om boodschappen te doen, verandert er weinig. Je moet er alleen extra alert op zijn dat je een identiteitsbewijs meeneemt en het kan soms iets langer duren om de grens te passeren.

Rijd je de grens over om sigaretten te halen? Houd er dan rekening mee dat er een maximale hoeveelheid is die je belastingvrij mag meenemen. Er geldt een maximum van 800 sigaretten, oftewel 4 sloffen.

Bronnen: Volkskrant, ANWB, NOS, Radar, Mobiliteit, Duitsland Instituut. Foto: ANP/Emiel Muijderman

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!