Bijzondere sculpturen van Joan Miró te zien in museum Beelden aan Zee

22 september 2024
2 Min. leestijd

In het Haagse museum Beelden aan Zee is sinds 20 september 2024 een bijzondere tentoonstelling te zien van de Spaanse kunstenaar Joan Miró. Maar liefst 55 grote en kleine sculpturen, die tot de verbeelding spreken, zijn te bewonderen. 

Kunstenaar in de breedste zin

Joan Miró, geboren in 1893, is niet alleen beeldhouwer, maar ook kunstschilder, graficus en keramist. Bij het grote publiek wordt hij vooral bekend door zijn kleurrijke en vaak surrealistische schilderijen. Hij wordt naast Picasso en Dalí gezien als een van de grote drie kunstenaars van de moderne kunst van de 20ste eeuw.

Zijn liefde voor beeldhouwen krijgt een vlucht in zijn atelier aan zee op Mallorca. De natuur en de zee zijn voor hem een bron van inspiratie. Objecten die hij tijdens zijn eindeloze wandelingen vindt, verwerkt hij in zijn sculpturen. En ook hierin spelen realisme en kleuren een hoofdrol.

Eindeloze ambitie tot vernieuwing

De nieuwsgierige Joan Miró blijft zich tijdens zijn gehele carrière vernieuwen en maakt zijn meest ambitieuze werken in de jaren 60 en 70. Hij maakt sculpturen voor wereldsteden met als hoogtepunt de 3 meter hoge Couple d’amoureux aux jeux de fleurs d’amandier in 1975. Het beeld staat normaal gesproken in het Fundació Joan Miro. Dit is het museum voor de belangrijkste werken van de kunstenaar. En het is nu te zien in Den Haag.

Wat is er zien van Joan Miró in museum Beelden aan Zee?

De tentoonstelling in het museum Beelden aan Zee toont 55 sculpturen van Joan Niró. Deze komen uit collecties van musea en uit particuliere collecties. Het zijn grote en kleine beelden, waarvan velen geïnspireerd zijn door de zee. Dus een toepasselijkere plek dan deze is er niet voor deze tentoonstelling. Kaarten zijn online te bestellen. Heb je een museumjaarkaart, dan betaal je een toeslag van 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

De tentoonstelling Joan Miró Sculptures is te zien van 20 september 2024 tot 2 maart 2025 in museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Bron: ANP, museum Beelden aan Zee Foto:  Shutterstock/Woman and Bird op het Joan Miro plein in Barcelona.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!