Een muis of ander ongedierte in het vliegtuig(eten): waarom is dat zo gevaarlijk?

24 september 2024
2 Min. leestijd

Het zal je maar gebeuren: je zit in het vliegtuig en na het openen van je vliegtuigmaaltijd springt er een muis uit. Het overkomt een vrouw op de vlucht van Oslo naar Malaga met Scandinavian Airlines (SAS). Na de ontdekking moet het vliegtuig gelijk een voorzorgslanding maken. Waarom is dat eigenlijk nodig, kan een muis zoveel kwaad?

Wat gebeurde er precies in het vliegtuig van SAS?

Een vrouw opent haar vliegtuigmaaltijd in het vliegtuig en er springt er een muis uit het bakje. Het is niet alleen zeer onsmakelijk, maar ook heel bijzonder. Want de hygiëneregels voor het bereiden en transporteren van vliegtuigmaaltijden zijn heel streng. Toch is de muis in het bakje terecht gekomen. Naast dat het onsmakelijk is dat hij in het eten zit, kan het kleine knaagdier ook een gevaar zijn voor het vliegtuig zelf.

Waarom moet een vliegtuig landen als er een muis (of ander knaagdier) aan boord is?

Vrijwel elke maatschappij heeft de regel dat er een voorzorgslanding wordt gemaakt als er een (loslopend) knaagdier aan boord is. Dit komt omdat het diertje mogelijk de kabels kan doorknagen. Dit is natuurlijk uiterst ongewenst zo hoog in de lucht. Het veiligst is dan om een voorzorgslanding in te zetten en de vlucht met een ander toestel te vervolgen.

”De omleiding was in overeenstemming met de bedrijfsprocedures omdat de harige verstekeling een veiligheidsrisico vormde,” vertelt de woordvoerder van SAS Oystein Schmidt aan AFP. “Dit is iets wat zeer zelden gebeurt”.

Mag ik wel een zelf een knaagdier meenemen op de vlucht?

Het kan dus gevaarlijk zijn als een knaagdier aan de kabels in een vliegtuig, of ander vervoersmiddel knaagt. Toch mag je ze wel meenemen op een vlucht, mits je je aan de regels houdt. Dit betekent dat het dier voldoende frisse lucht heeft, in de juiste reisbox meereist en dat de temperatuur geschikt is.

Bronnen: NOS, De Telegraaf, BBC, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!