Utrechtse Domtoren na 5 jaar weer in volle glorie te bewonderen

14 oktober 2024
3 Min. leestijd

10.000 nieuwe blokken natuursteen en de hoogste steiger van Nederland zijn eraan te pas gekomen om de Domtoren, het symbool van Utrecht, te restaureren. En na 5 jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek, is zij nu weer in volle glorie te bewonderen.

Restauratie moet om de 50 jaar tijd gebeuren

De 700 jaar oude Domtoren bestaat voor een groot deel uit natuursteen. Door het jaar heen worden deze stenen vaak blootgesteld aan wind, regen, vrieskou en zonnestralen. Dit zorgt voor schade en daarom moet de toren om de 50 jaar gerestaureerd worden.

Eerdere restauraties

De allereerste restauratie van de Domtoren was tussen 1519 en 1525. Na een verwoestende storm in 1674 is de toren in verval geraakt en werd de Dom pas in 1837 weer gerestaureerd. De toren stond toen op instorten. In 1901 is er vervolgens een grondige restauratie geweest die maar liefst tot 1932 duurde. Een spannende klus, want steigers waren toen nog van hout, in plaats van metaal.

Steigers van 440.000 kilo en 10.000 handgemaakte stukken steen

Bij het restaureren van de hoogste kerktoren van Nederland is de afgelopen jaren heel wat komen kijken. De steigers die 112 meter de lucht in moesten wogen in totaal zo’n 440.000 kilo en bestonden uit 55 kilometer buizen. De toren is van top tot teen schoongemaakt en bijna 10.000 stenen zijn stuk voor stuk bekeken en vervangen waar nodig.

Het allerlaatste blok wordt teruggeplaatst op maandagochtend 14 oktober. De natuursteen wordt dan aan de voet van de toren ingezet door leerlingen uit groep 8 van de nabijgelegen basisschool Pieterskerkhof.

Iedere steen vraagt om maatwerk

De stenen van de Dom lijken allemaal recht, maar dat zijn ze niet. Dit komt doordat de toren eeuwen geleden met mensenhanden is gemaakt, zonder moderne meetinstrumenten. De blokken hebben altijd in weer en wind hebben gestaan en zijn hierdoor na verloop van tijd steeds onregelmatiger geworden. Geen steen is dus hetzelfde, wat om veel maatwerk vraagt.

Stenen van de Domtoren worden opgemeten. Foto: Jelle Verhoeks

Oude stenen terecht gekomen bij bewoners Utrecht

Oude stenen van de Domtoren zijn terechtgekomen bij Utrechters, via veilingen en loterijen. Zo is er met brokstukken een bankje gemaakt voor een flat in de wijk Hoograven en hebben mensen stenen als versiering in de tuin. Bij een tuincentrum in de stad ligt ook nog een grote partij oude stenen. De opbrengst daarvan gaat naar een nieuw lichtsysteem voor de kerktoren.

Officiële huldiging

Op 9 november wordt de gerestaureerde Domtoren officieel opgeleverd. In aanwezigheid van koningin Máxima wordt dan tijdens een Sint Maarten parade een viering gehouden. Deze dag wordt ook de nieuwe verlichting van de Domtoren onthuld.

Behalve de Domtoren heeft Utrecht nog meer mooie bouwwerken. Paul Rem legt het uit in Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem.

Bron: gemeente Utrecht, NOS. Foto: gemeente Utrecht)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!