Jeanine Janssen: omboeken van een geannuleerde vlucht, wat zijn je rechten?

13 oktober 2024
3 Min. leestijd

Wat als je vlucht ineens vlak voor vertrek wordt geannuleerd en je van de vliegtuigmaatschappij 2 alternatieven krijgt: geld terug of een alternatieve vlucht, dus omboeken. Maar vooral aan het laatste zitten haken en ogen. 

Het overkwam de familie Lammers. Zij boekten een vlucht van Napels naar Amsterdam. Ze vliegen in de ochtend om 10.00 uur terug naar Schiphol. In de vroege ochtend krijgen ze bericht dat de vlucht is geannuleerd. Vliegmaatschappij easyJet biedt hen twee opties aan. Geld terug of een alternatieve vlucht om 10.30 uur. Maar wel via het Engelse Bristol.

Zoon mag niet mee

Het gezin heeft twijfels. Zoon Mattys reist namelijk met een identiteitskaart (ID-kaart) en ze vragen zich af of ze wel kunnen overstappen in Engeland. Ze bellen easyJet voor informatie, maar het kantoor is nog gesloten. Omdat er tijdsdruk is, besluiten ze toch om te gaan. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat Mattys inderdaad niet mee mag. Ze boeken nieuwe tickets via Lufthansa voor 1.016 euro. Ook deze vlucht heeft flinke vertraging. Ze komen 24 uur later thuis aan. Ze vragen zich af of easyJet hen niet beter had moeten informeren.

Wat zijn je rechten in zo’n geval?

  • Als sprake is van een annulering, heb je recht op een alternatieve vlucht of geld terug.
  • Je moet zelf opletten dat je de juiste reispapieren hebt. Een ID-kaart of een visum is jouw eigen verantwoordelijkheid.
  • Als de luchtvaartmaatschappij geen beroep kan doen op onvoorziene omstandigheden, dan heb je ook recht op een bedrag voor verloren tijd. Dat is afhankelijk van de afstand: 250, 400 of 600 euro als jouw vlucht binnen de Europese verordening voor vertragingen valt.
  • Kan een luchtvaartmaatschappij een beroep doen op onvoorziene omstandigheden, zoals oorlog of weersomstandigheden, dan heb je geen recht op de vergoeding voor tijd, maar wel recht op verzorging, een andere vlucht en eventueel een hotelovernachting.

Kosten voor het omboeken van de vlucht

In dit geval was er sprake van weersomstandigheden. Dat waren dus onvoorziene omstandigheden. EasyJet bood een alternatieve vlucht aan, maar die was dus voor de familie niet geschikt. Feitelijk hadden ze die vlucht moeten weigeren, maar ze gingen ervanuit dat het aanbod voor hen gemaakt was en dus geschikt. Easyjet heeft besloten om alsnog de kosten van het omboeken van de vlucht, de vervangende vlucht, te betalen. Ze gaan bovendien bekijken of hun informatievoorziening beter kan, zodat mensen meteen een melding erbij krijgen dat ze voor het Verenigd Koninkrijk ook bij een overstap een paspoort nodig hebben.

Elektronische reisvergunning

Let op: vanaf 2 april 2025 moeten alle reizigers die naar het Verenigd Koninkrijk reizen een elektronische reisvergunning (ETA) hebben. Die moet van tevoren worden aangevraagd, anders komt u het land niet in. In een eerder bericht geven we uitleg over hoe dit in zijn werk gaat.

Bron: MAX Magazine Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!