De zee is zout, maar waarom is de ene zee zouter dan de andere?

04 november 2024
3 Min. leestijd

Voor sommigen is een zee in de buurt een vereiste voor de vakantie. Hier kun je heerlijk genieten en tot rust komen. Maar waarom is de zee zo zout? En waarom zijn sommige zeeën nog zouter dan andere?

Waarom is de zee zout?

Zout ontstaat door de slijtage van rotsen. Door de regen komen deeltjes ervan in het water terecht. Deze lossen op zodra ze in een rivier terecht komen. Maar van 1 soort deeltje is er zoveel dat deze niet allemaal worden opgenomen, namelijk natriumchloride, oftewel zout. Omdat de zon een deel van het water weer verdampt, blijft er veel zout over. Dit stroomt via de rivier naar zee.

Overigens zorgen niet alleen rotsen voor het hoge zoutgehalte van de zee, ook onderzeese vulkanen kunnen zoutvorming veroorzaken. De magma op de zeebodem, verwarmt de zeebodem, waardoor er vanzelf een proces ontstaat waarbij ook zout wordt gevormd.

Waarom verschilt het zoutgehalte per zee?

Het gemiddelde aantal natriumchloride in zeewater is zo’n 35 gram per liter. Maar sommige zeeën zijn nog véél zouter. Dit zijn vaak wateren die dichtbij de evenaar liggen. Dit zijn de heetste plekken op aarde. Omdat het water hier nog sneller verdampt, zijn de zeeën hier ook een stuk zouter.

Er zijn ook zeeën waar het water relatief zoeter is dan andere wateren. Dit zijn vaak degene waar veel water van gletsjers en uit rivieren naar toestroomt. Zo ook de Noordzee, die dus relatief zoet is. Je hebt vast wel eens (per ongeluk) een slok van de zee genomen. En die proeft alsnog behoorlijk zout. Dan kun je nagaan hoe zout andere zeeën wel niet zijn.

Waarom is de Dode Zee het zoutst?

Het zal niet als een verrassing komen: de Dode Zee is de zoutste zee op aarde. Dit water langs de grens van Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever bestaat voor 33 procent uit zout, dat is zo’n 332 gram zout per liter. Ter vergelijking: de Noordzee bestaat voor 3,5 procent uit zout. De reden hiervan, is dat het water hier niet kan wegstromen. Daarnaast is het in dit gebied heel warm en regent het amper. Allemaal factoren waardoor de zee zo zout blijft. Zó zout, dat er geen vissen kunnen leven.

Maar de Dode zee is niet de zoutste plek op aarde. Dat is namelijk het Don Juanmeer op Antarctica. Het bestaat voor 40 procent uit zout. Dat is zoveel, dat het meer ook niet kan bevriezen. Zelfs met -50 graden Celsius kun je er nog niet schaatsen.

Het vele zout in zee zorgt er niet alleen voor dat je zo goed kan drijven. Ook is het een goede smaakmaker voor gerechten. Bovendien kun je er ook goed mee schoonmaken. MAX Vandaag legt je uit wat je er allemaal mee kunt reinigen.

Bronnen: NRC, KIJK, NPO Kennis, Quest, Scientias. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!