Parkeren bij een parkeerautomaat kan op verschillende manieren. Je kunt je bankpas of creditcard tegenwoordig voor een scanner houden, je kunt hem nog ouderwets in het apparaat steken, of je betaalt met contant geld. Maar de laatste tijd duiken er steeds vaker stickers op met QR-codes, die op de automaten worden geplakt. Het lijkt alsof je zo makkelijker en sneller het parkeertarief betaalt. Maar niets is minder waar, oplichters maken op deze manier buit van jouw (bank)gegevens.
Wat is onveilig betalen op een parkeerplek?
Criminelen maken gebruik van mensen die willen betalen voor een parkeerplek. Door stickers met een QR-code op betaalautomaten bij parkeerplaatsen en -garages te plakken, kunnen ze je oplichten. Het lijkt eenvoudiger om af te rekenen, want je hoeft niet in de rij te wachten en de betaling is zo gedaan. Soms staat zelfs het logo van een bekende parkeerapp of de tekst ‘scan and pay’ op de sticker. Toch word je in werkelijkheid naar een nepwebsite verwezen, waar criminelen buit proberen te maken van jouw persoonlijke gegevens, waaronder je bankgegevens.
Een voorbeeld van een dergelijke sticker:
(De tekst gaat hieronder door.)
Dit bericht op Instagram bekijken
Hoe weet je zeker dat je veilig betaalt voor een parkeerplek?
Natuurlijk wil je oplichting voorkomen als je voor een parkeerplek betaalt. Wij leggen daarom hieronder een aantal veilige betaalopties uit:
Pinnen, creditcard of contant
Betaal het liefst met je pinpas, of wanneer mogelijk met contant geld. Je kunt ‘ouderwets’ pinnen, door je pinpas in het apparaat te steken en je pincode in te toetsen. Of je kunt soms nog met munten bij een automaat betalen.
Ook kun je soms contactloos betalen, dit kan wanneer er bij de hefboom bij een parkeerplaats een scanmogelijkheid is. Het idee is dat je bij binnenkomst je bankpas of creditcard tegen de lezer houdt, dan betaal je nog niks. Als je later de parkeergelegenheid verlaat, scan je weer de pas. Het bedrag dat je verschuldigd bent binnen deze tijd, wordt dan later van je rekening afgeschreven.
Je kunt tegenwoordig bij steeds meer parkeerautomaten met Dip & Go betalen. Je steekt dan je betaalpas in de automaat, kiest de parkeertijd en drukt dan op ‘GO’. Je hoeft hier geen pincode voor te gebruiken. Het voordeel hiervan is, dat criminelen je pincode zo niet kunnen skimmen. Word je om wat voor een reden dan ook toch opgelicht, dan vergoeden de meeste banken de schade.
Zowel contactloos betalen als Dip & Go kan alleen voor bedragen van lager dan 100 euro. Als het bedrag hoger is, moet je alsnog bij het parkeerautomaat betalen.
Betalen via de app
Je hoeft niet altijd bij het parkeerautomaat te betalen. Het kan vaak ook via een parkeerapp. Je hoeft dan niet een geschatte parkeertijd aan te geven en bovendien hoef je niet in de rij te staan bij het automaat. Je betaalt meestal een vast bedrag aan de app, maar dan kun je wel gelijk de parkeeractie aanzetten en hem stoppen als je vertrekt. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om de actie te stoppen, want anders kunnen de kosten hoog oplopen. Meldpunt legt uit wat alle voor- en nadelen zijn van een parkeerapp.
Let wel op: betaal dus alleen via de parkeerapp, door de locatie in de app op te zoeken met je gps-locatie, of het invoeren van de zonecode. Scan nooit een sticker met een QR-code op de parkeerautomaat, ook al staat er een logo bij van een parkeerapp.
Hoe betaal ik het veiligst voor parkeren op vakantie?
In het buitenland hebben ze niet altijd methodes als Dip & Go en contactloos betalen. Het is daarom het veiligst om hier te betalen met je creditcard. Je bent namelijk verzekerd als je toch wordt opgelicht, of als je de pas kwijt bent kun je alsnog geld opvragen. Heb je die niet? Betaal dan met je pinpas of contant. Wij leggen hier de voordelen voor het meenemen van een creditcard op vakantie uit.
Bronnen: RTL, ANWB, Politie Amsterdam, Meldpunt, ABN Amro, Consumentenbond. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.