Misschien hoor je het wel vaker: ”reizen met het vliegtuig is veiliger dan met de auto”. Maar hoe zit dat precies en is het echt waar? In 2024 gebeurden er toch uitzonderlijk veel (dodelijke) ongelukken. Wij leggen uit waarom je alsnog met een gerust hart het vliegtuig in kunt stappen.
Waarom is vliegen veiliger dan autorijden?
Ter vergelijking, alleen al in Nederland vielen er in 2023 684 verkeersdoden. In datzelfde jaar, stierven er wereldwijd ‘slechts’ 200 mensen als gevolg van een verkeersvliegtuigongeluk. Toch ligt het aantal dodelijk ongelukken met het vliegtuig in 2024 een stuk hoger, namelijk 318. Dit komt met name door 2 ongelukken met een passagiersvliegtuig. Desondanks zijn er in datzelfde jaar zo’n 5 miljard mensen veilig aangekomen op hun bestemming. Relatief gezien, ben je dan (veel) veiliger uit in het vliegtuig.
Waarom waren er toch meer dodelijke ongelukken in 2024?
Eigenlijk had 2024 bijna een recordjaar kunnen zijn, als het gaat om de minste dodelijke ongelukken met het vliegtuig. Toch wordt het uiteindelijk het dodelijkste jaar sinds 2018. Een belangrijke factor zijn de dodelijke vliegtuigongelukken in Azerbeidzjan en Zuid-Korea, 4 dagen na elkaar in december. Samen goed voor bijna het volledige aantal doden in dat jaar. Toch is de reden van de ongelukken niet zomaar. De crash van Azerbaijan Airlines is te wijten aan het vliegen over een onveilig luchtruim. Waar veel maatschappijen ervoor kiezen om niet over conflictgebieden te vliegen, heeft deze het risico genomen. Ondanks dat de oorzaak nog niet officieel is vastgesteld, lijkt het erop dat het toestel is geraakt door Russische luchtafweer. Iets dat makkelijk te voorkomen is, door niet over een conflictgebied te vliegen. In het geval van Jeju Air (Zuid-Korea) is er nog te weinig bekend over de oorzaak.
Wat doen maatschappijen eraan om (dodelijke) ongelukken te voorkomen?
Er zijn tal van redenen waarom vliegen veilig is. Naast de strenge inspecties, regelmatige herkeuring van de piloot en de luchtverkeersleiding die maximaal 2 uur achter elkaar mag werken, komt er ook steeds meer kennis bij. Het klinkt namelijk een beetje cru, maar door de dodelijke ongelukken die al zijn gebeurd, wordt de veiligheid juist verbeterd. Zo worden deze vreselijke gebeurtenissen tot in detail geanalyseerd, om de veiligheidsrisico’s nog kleiner te maken. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de vorm van de luchtverkeersleiding en de vliegtuigmotor uiteindelijk beter en veiliger geworden. Ook een niet opgeloste zaak, zoals het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines, heeft ertoe geleid dat we tegenwoordig live alle vliegtuigen kunnen volgen.
Is turbulentie veilig?
Vliegen is dus veilig, ook al gebeurden er in 2024 meer dodelijke ongelukken dan normaal. Alleen is turbulentie ook een reden waarom mensen vliegen als onveilig ervaren, ook al is het juist heel onschuldig. Heb je last van vliegangst, of ben je bang voor turbulentie? Wij hebben hier tips om de angst te boven te zijn. Ook leggen we hier uit hoe je turbulentie het meest kunt vermijden.
Bronnen: Aviation Safety, Flight Safety Foundation, Euronews, CBS, NOS. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.