Rode vlag op het strand? Dit is de betekenis van de verschillende vlaggen

10 augustus 2020
4 Min. leestijd

Tientallen zwemmers zijn zomer 2020 al in de problemen gekomen bij het zwemmen in zee. Helaas meerdere keren met een dodelijke afloop. Vooral de levensbedreigende stromingen in het geval van muien zijn verraderlijk. De Reddingsbrigade is op 70 locaties op het strand aanwezig en waarschuwt via vlaggen voor gevaarlijke situaties. Maar niet iedereen vallen die vlaggen op of is bekend met wat ze betekenen. We zetten hieronder de verschillende vlaggen en hun betekenis op een rij.

Rood-gele vlag: Lifeguards aanwezig

Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en dat in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade door gekwalificeerde lifeguards toezicht wordt gehouden. Watersport is in deze zone verboden.

Gele vlag: pas op met zwemmen! Gevaarlijk!

Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Rode vlag: niet zwemmen! Zeer gevaarlijk!

Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden door de landelijke Reddingsbrigade. Lokale afdelingen van de Reddingsbrigade, zoals die in Zandvoort en Den Haag, spreken van een verbod.

Oranje windzak: pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken!

De windzak wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming. Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan vanwege het risico op afdrijven. U mag nog wel baden en zwemmen, maar moet extra voorzichtig zijn.

Vraagtekenvlag: er is een kind gevonden!

Zwart-wit geblokte vlag: watersporten toegestaan

In de zone tussen de 2 vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen.

Optionele vlaggen

Reddingsbrigades kunnen op hun post(en) ook beschikken over optionele vlaggen voor de vlaggenmast. Deze vlaggen worden door lifeguards, naar de actuele situatie of in overleg met het bevoegd gezag, gehesen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Waarschuwingsborden en NL-Alert

Soms wordt er met extra signalen aangegeven dat de situatie op dat moment extreem gevaarlijk is. Naast de vlaggen kunt u dan bijvoorbeeld ook waarschuwingsborden zien. De rode vlag wordt niet zo vaak gehesen, maar zondag 9 augustus is de situatie zo bedreigend dat langs bijna de gehele Noordzeekust de rode vlag gehesen moet worden. Ook is er een NL-Alert verstuurd.

Waarschuwingsborden 

Reddingsbrigade wil beter waarschuwingssysteem (update 13 augustus)

De Reddingbrigade wil een beter waarschuwingssysteem. Het huidige systeem volstaat volgens hen niet. “Op een drukke dag, zoals afgelopen zondag, zien we dat mensen niet de moeite nemen om naar de vlaggen te kijken. Ook snappen ze niet waar de vlaggen hangen of wat ze betekenen”, zegt directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland er in het NOS Radio 1 Journaal over. De Reddingsbrigade wil samen met de veiligheidsregio’s en de overheid een beter waarschuwings- en informatiesysteem ontwikkelen. Nu hangen de vlaggen op elk strand op een andere plek en kunnen gemeenten zelf het moment kiezen om de kleur van de vlag te wijzigen. In andere landen worden gevaarlijke stukken zee vaak afgesloten. Ook in Nederland gebeurt dat als er een mui is. “Maar als we daar een lint plaatsen, dan gaan mensen toch weer het water in.” Eerder zegt Breedveld op NPO Radio 1 dan ook het belangrijk is dat er een voorlichtingscampagne komt voor het publiek.

Muien

Muien zorgen voor de meeste problemen tijdens het zwemmen. Een mui is een dieper gedeelte van de zeebodem, dwars of schuin op de kust, tussen 2 zandbanken in. Te herkennen aan de onderbreking in de golven die stukslaan in de branding. Door de wisseling van hoog -en laag water vormt zich stroming die zwemmers de zee in trekt. Het water daarin heeft zo’n hoge stroomsnelheid dat zwemmers in korte tijd tientallen meters de zee in getrokken worden. Ertegenin zwemmen is vrijwel kansloos. In een eerder artikel vertellen we hoe ze ontstaan, wat u kunt doen om ze te ontwijken en wat kunt u het beste doen als u er onverhoopt toch in terecht komt.

 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.


MAX vakantieman

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van MAX vakantieman op maandag 10 augustus 2020. MAX vakantieman is elke maandag om 20.30 uur te zien op NPO 1. Heeft u een vakantieklacht die u graag wil voorleggen aan dit programma? U kunt uw verhaal insturen naar de redactie. Ook kunt u corona gerelateerde consumentenvragen stellen aan MAX Ombudsman. Het spreekuur van MAX Ombudsman is opengesteld voor MAX-leden, en is op werkdagen te bereiken tussen 10.00 en 12.00 uur, op telefoonnummer 035–6775511 (lokaal tarief). U kunt hier ook terecht voor juridisch advies over zaken die niets te maken hebben met corona.


(Bron: Reddingsbrigade, ANP, NOS, archief)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!