Veel mensen kiezen voor een vakantiebestemming aan de kust. Ondanks dat de zee dichtbij is, is er bij veel hotels of vakantieparken ook nog een zwembad aanwezig. Zo ben je wel aan zee, maar heb je geen last van het trekkende zoute water als je opdroogt. Toch is mogelijk vanaf de zomer van 2025 niet meer zo vanzelfsprekend dat een Grieks zwembad gevuld is met zoet water. Dit is waarom.
Worden zwembaden in Griekenland gevuld met zeewater?
Binnenkort mogen Griekse hoteleigenaren hun zwembaden vullen met zoutwater uit de zee. Mogelijk mag het al deze zomer (2025), maar daarvoor moet de Griekse overheid eerst toestemming geven. Zodra dit is goedgekeurd, zijn hotels niet meer verplicht om zoetwater te gebruiken voor zwembaden.
Waarom zit er mogelijk zeewater in Griekse zwembaden?
In Griekenland stijgt het aantal toeristen fors, maar de zoetwatervoorraden zijn beperkt. Het parlement wil het daarom mogelijk maken om zwembaden te vullen met zeewater. Zo is er genoeg water en helpt dit ook als maatregel tegen de droogte. In Griekenland ontstaan er al een aantal jaren op een rij grote bosbranden door de hoge temperaturen. Zoetwater is dan schaars. Om iets aan de schaarste te doen, is deze oplossing bedacht. Het parlement denkt aan regels voor pijpleidingen die zeewater naar de zwembaden kunnen pompen.
Moeten hoteleigenaren de zwembaden vullen met zeewater?
De nieuwe regels die eraan komen zijn niet verplicht. Wel wordt het hoteleigenaren makkelijker gemaakt om hun baden met zoutwater te vullen. Naar verwachting zullen hotels hier massaal gebruik van maken.
Welke voordelen heeft zwemmen in zeewater?
Houd je niet zo van het zoute water? Het trekkende zout op je huid kan vervelend aanvoelen, maar is wel heel goed voor de huid. Het verwijdert bijvoorbeeld dode huidcellen. Daarnaast draagt de zeelucht bij aan het verlichten van bepaalde ademhalingsproblemen en werkt het ontstekingsremmend. Maar of de nieuwe regels ook goed zijn voor de zee zelf is nog de vraag. Het is onduidelijk of het water uit de zwembaden ook weer teruggepompt wordt in de zee. Dan zouden er eventueel chemicaliën zoals chloor in de zee belanden. Dat zou weer slecht zijn voor de vissen.
Bronnen: Euronews, Libelle. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.