Bijna een kwart van de wintersporters krijgt wel eens een ongeval. Je kunt je hier financieel (zoveel mogelijk) voor indekken door onder andere een reisverzekering met winterdekking te nemen. Alleen uit een rondgang van Keuze.nl onder 10 wintersportverzekeraars blijkt dat zij lang niet altijd uitkeren bij schade. Dit kan een aantal oorzaken hebben. We leggen het uit in dit artikel.
Wintersportdekking is niet standaard bij een reisverzekering
Bij de meeste (reis)verzekeringen is een wintersportdekking niet standaard meeverzekerd. Je moet dan een aanvullende dekking of module afsluiten. De extra premie is afhankelijk van het dekkingsgebied (Europa of Wereld) en kan behoorlijk verschillen.
De financiële gevolgen van letselschade zijn vaak niet mis
Zorgen voor een goede dekking is belangrijk, want de financiële gevolgen van letselschade op wintersport zijn vaak niet mis. Zeker wanneer je zelf opdraait voor de kosten, omdat je niet de juiste verzekering(en) hebt afgesloten of uitgesloten wordt van dekking. Hieronder een aantal handelingen met een indicatie van de kosten:
- Vervoerd worden met ‘banaan’ of sneeuwscooter: 400 euro tot 600 euro
- Helikopter vervoer van piste naar ziekenhuis: 1.500 euro tot 3.500 euro
- Off-piste reddingsoperatie met helikopter: 1.500 euro tot 4.000 euro
- Gipsvlucht naar Nederland (bij liggend vervoer): 2.500 euro tot 3.000 euro
- Operatie in privékliniek: 10.000 tot 30.000 euro
Maar hoe goed je je ook verzekert, in sommige gevallen draai je volgens Keuze.nl alsnog zelf op voor de kosten. Hieronder beschrijven we een paar situaties waarin dit het geval kan zijn.
Ga niet van de piste af als je alcohol op hebt
350.000 wintersporters gaan regelmatig met alcohol de piste af. Denk jij ook dat een paar biertjes drinken tijdens het skiën geen kwaad kan? Dan neem je bij veel verzekeraars financieel wel een behoorlijk risico. Wie met alcohol op van de piste gaat, is bij 4 van de 10 verzekeraars namelijk niet gedekt bij eventuele schade. Bij de overige 6 verzekeraars ben je alleen gedekt tot een beperkte hoeveelheid promillage.
Geen helm op? Dit kan je duur komen te staan
Ook wie tijdens de wintersport geen helm draagt, moet straks mogelijk diep in de buidel tasten. In veel gevallen ben je namelijk niet verzekerd bij schade. In 2024 namen veel mensen daarbij een risico; zo’n 500.000 wintersporters droegen soms geen helm.
Opvallend is wel dat geen van de 10 verzekeraars een helmplicht letterlijk zo benoemt in de polisvoorwaarden. Bij meerdere verzekeraars word je geacht een helm te dragen onder het mom van de juiste ‘voorzorgsmaatregelen’ nemen of het ‘voorkomen van bewuste roekeloosheid’.
Ga niet off-piste zonder professionele begeleiding
Snijd je op de piste zo nu en dan graag een stuk af of vind je ‘de gewone pistes’ maar saai? Dan loop je ook hiermee een behoorlijk financieel risico als het fout gaat. Wie zonder professionele begeleiding graag off-piste gaat (in 2024 waren dit er zo’n 410.000) is bij 6 van de 10 verzekeraars namelijk niet verzekerd.
Controleer altijd je verzekeringen voor je op wintersport gaat
Bekijk altijd goed wat er bij jou verzekering wel en niet gedekt is en vraag een verzekeraar bij twijfel eventueel om een toelichting van de voorwaarden. Veel verzekeraars hebben namelijk ‘grijze’ gebieden als het om de dekking gaat.
Neem in Europa je Europese gezondheidskaart mee
Neem verder bij wintersport in Europa altijd je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Dit voorkomt dat je dure rekeningen moet voorschieten. Bij veel zorgverzekeraars staat de EHIC standaard op de achterkant van de zorgpas. Ontbreekt de EHIC op je zorgpas? Dan kun deze gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar.
(Bron: Keuze.nl, Consumentenbond, PlusOnline. Foto: Shutterstock)
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.