Nationaal Hitteplan van kracht: met deze tips kom je de warmte door

09 augustus 2022
3 Min. leestijd

Het wordt warm in Nederland. Zo warm zelfs, dat mogelijk het Nationaal Hitteplan in werking treedt. Of je nu thuis bent, of op vakantie in eigen land, het is raadzaam om de adviezen op te volgen. Maar wat houdt het Hitteplan precies in? En hoe kom je het best de warmte door?

Wat is een Hitteplan?

Het Nationaal Hitteplan wordt afgegeven zodra het minimaal 4 dagen achter elkaar minstens 27 graden is. Dit hoeft niet per se in heel Nederland zo te zijn, het Hitteplan kan ook per provincie gelden. Met dit plan wil het RIVM mensen, organisaties, vrijwilligers en (zorg)professionals waarschuwen voor aanhoudende warmte en oproepen om voor elkaar te zorgen. Zo wordt er een oogje in het zeil gehouden en kunnen we op tijd eventuele maatregelen treffen voor kwetsbare groepen.

 

Last van de warmte

De waarschuwing geldt niet voor niets, want door de hitte kun je last krijgen van jeuk, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, uitputting, uitdroging en een hitteberoerte. Het risico is nog groter bij kwetsbaren zoals baby’s, kleine kinderen en ouderen. Maar ook chronisch zieken, daklozen en mensen met overgewicht vallen binnen deze groep.

Tips tegen de warmte

Om de warmte door te komen geeft het RIVM een aantal tips. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Doe het rustig aan en vermijd (intensieve) lichamelijke inspanning
  • Drink voldoende (minimaal 2 liter) water
  • Zoek zoveel mogelijk de schaduw op
  • Draag dunne kleding en hoofddeksels die beschermen tegen de zon
  • Smeer je op onbedekte stukken huid goed in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30
  • Houd je woning koel door middel van ventilatie, zonwering en/of airconditioning.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen de hitte? Op MAX Vandaag kun je het hittedossier raadplegen.

Verschil hitteplan, code oranje en hittegolf

Een Hitteplan treedt dus in werking zodra het 4 dagen achter elkaar minimaal 27 graden is. Wordt het nog warmer en is het minimaal 3 dagen achter elkaar 34 graden? Dan wordt er code oranje afgegeven. Dit is ook het geval wanneer het 2 dagen op rij 36 graden of 1 dag 38 graden is. Is het in de Bilt 5 dagen minimaal 25 graden en zijn 3 of meer dagen daarvan 30 graden of zelfs warmer? Dan is er sprake van een hittegolf.

Pas op met zwemmen

Let goed op met zwemmen in koud water. Wellicht denk je bij de hoge temperaturen een frisse duik te nemen. In het begin van ze zomer is het zeewater nog heel koud. Je lichaam kan in de kramp schieten en dat zorgt voor gevaarlijke situaties, waarschuwt de Nederlandse Reddingsbrigade. Een overgang van warm naar koud kan heel gezond zijn, maar daar moet je lichaam wel aan kunnen wennen. Hier lees je hoe dat zit.

Bron: RIVM, MAX Vandaag, AD. Foto: Shutterstock

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!