Op vakantie gaan is belangrijk. Het lichaam en de geest kunnen dan weer opladen. Zodat je weer goed om kunt gaan met stress en (werk)druk. Maar wat als je ziek wordt tijdens je vakantie?
Situaties verschillen
“Of je recht hebt op compensatie hangt van de situatie af”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. “Het is niet ongewoon dat als je naar een ver oord gaat met andere hygiënestandaarden, je last krijgt van diarree. Dit is geen reden voor teruggave van geld.” Let daarom altijd goed op wat je op vakantie eet. De algemene waarschuwing: pas op met kraanwater en rauw voedsel.
Meldingsplichtige ziekte
Het is een ander verhaal als op het vakantieadres sprake is van een meldingsplichtige ziekte. Blijkt na thuiskomt uit een test dat je zo’n besmettelijke ziekte bij thuiskomst onder de leden hebt, dan zijn zorgverleners in Nederland verplicht om dit te melden bij het RIVM. Er kunnen dan maatregelen worden genomen om verdere besmetting in Nederland te voorkomen, zoals quarantaine. “Dit overkwam diverse Nederlanders die in het najaar van 2022 naar Kaapverdië op vakantie gingen. Zij werden daar ernstig ziek en bleken bij thuiskomst shigellose te hebben. Een bacterie die zorgt voor ernstige diarree”, vertelt Jeanine. “Omdat zij dagenlang op bed lagen en dicht bij het toilet moesten blijven, hebben zij niet kunnen genieten van hun welverdiende vakantie.”
Kosteloos annuleren
Is er sprake van een meldingsplichtige ziekte op je vakantieadres, dan moet je de mogelijkheid hebben om voor vertrek de pakketreisovereenkomst op te zeggen. Je hoeft dan geen annuleringskosten te betalen. Jeanine Janssen: “Maar dan moet de reisorganisatie wel van de ziekte op de hoogte zijn. Heeft de organisatie deze informatie niet, dan kan de organisatie de verantwoordelijkheid niet zomaar afschuiven. Ook het desbetreffende hotel heeft een verantwoordelijkheid. Als die het wist, heb je bij ziekte recht op prijsverlaging en schadevergoeding. Ook al is de ziekte overmacht. Het is daarbij aan de rechter of geschillencommissie om te bepalen wat passend is.”
Niet genoten reisdagen claimen
De reisverzekering vergoedt in sommige gevallen de reisdagen waarvan je geen gebruik hebt kunnen maken omdat je ziek was. “Het gaat hier niet om een geval van diarree maar om een ernstige ziekte, ernstig ongeval of opname in het ziekenhuis”, zegt Jeanine. “Iedere verzekeraar hanteert andere voorwaarden. In de polisvoorwaarden lees je precies in welke gevallen jouw verzekeraar de niet-genoten vakantiedagen vergoedt. Ben je van plan om een risicovolle sport te gaan beoefenen? Zoals skiën? Bel dan altijd van te voren je verzekeraar om te controleren of dit onder de dekking valt.”
Vakantiedagen omzetten in ziektedagen
Ben je werkzaam en heb je voor de vakantie vakantiedagen opgenomen? Dan worden de vakantiedagen omgezet in ziektedagen. De dagen waarop je ziek bent, tellen dus niet als vakantiedagen. Als je beter bent kun je deze dagen alsnog opnemen. Voorwaarde is wel dat je je op tijd vanaf het vakantieadres ziekmeldt en je houdt aan het verzuimprotocol.
Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.