Een internationaal rijbewijs, mogelijk heb je hem voor jouw vakantiebestemming nodig

19 mei 2023
2 Min. leestijd

Komt je vakantie steeds dichterbij en ben je bezig met de laatste voorbereidingen? Heb je een vliegvakantie geboekt met huurauto. Let dan goed op! Want in sommige landen is alleen een Nederlandse rijbewijs niet voldoende. In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het is raadzaam om deze voor vertrek aan te schaffen.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Wees alvast gerust: je hoeft niet opnieuw je rijbewijs te halen. Echter wil je niet dat je geen gebruik mag maken van de huurauto, omdat je niet over het bewijs beschikt. Het internationale bewijs is niets meer dan een bewijs met meerdere vertalingen van welke voertuigen je mag besturen. Zo is het bewijs ook als een van de weinige landen in Europa verplicht in Azerbeidzjan. Het internationale rijbewijs is een aanvulling op je Nederlandse rijbewijs, dat betekent dat je beide bewijzen op zak moet hebben. Het Nederlandse bewijs blijft het officiële document.

In welk land heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Weet je niet zeker of jouw bestemming een internationaal rijbewijs vereist? Op de website van de Rijksoverheid is een overzicht te vinden. Twijfel je, dan kun je altijd contact opnemen met de ambassade van het betreffende land. Het reisdocument kun je kopen in een ANWB-winkel. Je moet hem persoonlijk aanvragen én Nederlands ingezetene zijn. Voor de aanvraag moet je altijd een pasfoto en je rijbewijs bij je hebben.

Verschillende soorten bewijzen

Niet alle landen vereisen hetzelfde internationaal bewijs. Er zijn 3 modellen verkrijgbaar, namelijk model 1968, 1949 en 1926. Respectievelijk zijn deze 3, 1 en 1 jaar geldig, waarvan de laatste alleen nog in Somalië geldt. Ook zijn ze op dezelfde volgorde 24,95, 18,95 en 18,95 euro. Neem bij aankoop voor de zekerheid 2 pasfoto’s mee, mocht je vanwege een doorreis 2 soorten internationale paspoorten nodig hebben.

Belangrijk: een (Nederlands) rijbewijs geldt niet als identiteitsbewijs in het buitenland, ook niet in Europa. Neem dus altijd je paspoort, of wanneer is toegestaan je ID-kaart mee op vakantie.

Bronnen: ANWB, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!