Heb je al jaren je rijbewijs? Deze regels zijn later nog toegevoegd (en komen ook voor jou van pas)

06 maart 2024
3 Min. leestijd

Wanneer je je rijbewijs hebt behaald, kun je veilig de weg op. De verkeersregels zitten dan nog vers in het geheugen. Maar wie zijn rijbewijs al jaren geleden heeft gehaald, heeft soms andere regels geleerd dan de huidige beginnend bestuurder. De nieuwe regels zijn om de veiligheid te verbeteren. Alle reden om regelmatig te toetsen of je nog op de hoogte bent van de laatste regels. Wij behandelen een paar nieuwere regels.

Wat zijn de nieuwe regels bij rotondes?

Je ziet misschien wel vaker dat automobilisten richting aangeven voor ze een rotonde oprijden. Dit is wat de huidige leerlingen aanleren als ze hun rijbewijs halen. Waarschijnlijk heb je zelf alleen geleerd om richting te geven als je van de rotonde afrijdt. Voor de andere weggebruikers is het duidelijk als je van tevoren laat zien welke kant je op gaat. Zo weten medeweggebruikers of je rechtdoor gaat of afslaat en zorg je voor een betere doorstroming van het verkeer op de rotonde.

Hoe moet je het autostuur vasthouden?

Wellicht heb je ooit geleerd om je handen op 10 voor 2 te houden op het stuur. Inmiddels leren beginnende bestuurders om hun handen op kwart voor 3 te houden. Met deze houding heb je meer rust voor je armen en heb je minder kans op (ernstige) verwondingen na het uitklappen van de airbag. Mocht het kussen uitklappen, dan zijn je armen beter beschermd omdat ze lager zitten. Bovendien voorkom je zo ook dat je armen in je gezicht terugslaan bij een klap. Houd je armen daarom aan de buitenste kanten van het schuur. Tip: besteed gelijk nog even aandacht aan de hygiëne van je stuur, hij is vaak niet schoner dan een wc-bril.

Wat leer je tegenwoordig over de nieuwe technologie in auto’s?

Auto’s van tegenwoordig zijn een stuk geavanceerder dan jaren geleden. Tegenwoordig moeten leerlingen kunnen laten zien dat ze kunnen rijden met navigatie, cruise control en het start stop systeem. Hierbij slaat de motor af als je stilstaat wat brandstof bespaart.

Deur openen met de Dutch Reach, hoe werkt dat?

Er is nog regel die nieuwe automobilisten leren, een regel die ook voor ervaren weggebruikers handig is: het openen van de autodeur op de Dutch Reach manier. Zo voorkom je dat je de autodeur opendoet en een fietser ertegenaan botst. Het gaat als volgt: je pakt de handgreep van de deur met je buitenste hand (degene die het verst van de deur af is). Doordat je met deze hand de deur opendoet kijk je automatisch over je schouder. Hierdoor zie je of er een fietser of andere weggebruiker aankomt. De kans dat je een andere verkeersdeelnemer raakt met je deur, wordt hierdoor veel kleiner. En dat is zeker handig in een fietsland als Nederland.

Ga je naar het buitenland? In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto te mogen besturen. Let hierop als je bijvoorbeeld een auto huurt in een vreemd land.

Bronnen: AD, De Telegraaf, CBR. Foto: Shutterstock.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Tinika51
    Tinika51

    Ik ben in verwarring. Ik heb ooit geleerd om voor de rotonde de richtingaanwijzer te gebruiken, maar weet ook dat dit juist is afgeschaft. Ik geef nog altijd richting aan omdat ik het duidelijker vind, maar heb nergens gelezen dat dit weer ingevoerd zou zijn. Dus hoe zit het nu? Wel of niet van tevoren richting aangeven.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!