Het lijkt wel alsof je altijd in de file staat als het regent: is dat eigenlijk ook zo?

24 mei 2024
3 Min. leestijd

Rijd je de (snel)weg op en begint het plots te regenen? Dan is de kans groot dat je de maximumsnelheid op de snelweg niet gaat halen. Wanneer het regent minderen weggebruikers namelijk vaart, en de kans op een (spook)file is groter. Hoe komt dat eigenlijk en is het ook nodig om je snelheid te verlagen?

Vaart minderen tijdens de regen

In Nederland zijn veel wegen voorzien van zoab, waardoor het water dat op het asfalt terecht komt snel wordt afgevoerd. Maar dit geldt niet voor alle wegen. Ook op bruggen ligt geen zoab, dus bij regen spat het behoorlijk op. Daarom wordt het alsnog aangeraden om je vaart te minderen bij (hevige) regenval. Tijdens slecht weer heb je namelijk minder goed overzicht op de weg.  Als je zachter rijdt heb je meer tijd om de situatie te overzien, maar ook om voldoende afstand te houden op de auto voor je. Eén voordeel: we minderen vaak automatisch vaart als de regen losbarst. Al bij lichte regenval rijden we 3 tot 17 procent zachter. Echter blijft het van belang om goed op te letten, gladde wegen zijn nog altijd de oorzaak voor veel verkeersongelukken.

Waarom staan we soms dan toch stil?

Het overzicht op de weg is met regen soms ver te zoeken. De kans op een ongeluk is tijdens een flinke bui 71 procent hoger dan normaal. Maar niet alleen ongelukken zorgen voor de files, doordat je later reageert (want je ziet slecht) wordt er vaker plotseling (hard) op de rem getrapt. Het perfecte middel om spookfiles te creëren. Dit zorgt ervoor dat je elke keer zult moeten remmen, een stukje kan doorrijden en dat je vervolgens weer de rem in moet trappen.

In november staan de meeste files. En dat is niet voor niets. Want in deze maand is het vroeg donker, druk op de weg en daarbovenop is het weer ook nog eens vaak slecht.

Het noodweer is zo heftig, mag ik stoppen op de vluchtstrook?

Het is algemeen bekend dat je nooit zomaar mag stoppen op de vluchtstrook. De strook is immers alleen voor noodsituaties bedoelt. Dus ook bij noodweer mag het officieel niet. Toch zal de politie er niet meteen een probleem van maken als je op de vluchtstrook schuilt als je door hevige regenval geen hand voor ogen ziet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een ongeluk veroorzaakt, omdat je je genoodzaakt voelt om op de weg te blijven. MAX Vandaag legt er in dit artikel meer over uit.

Bronnen: MAX Vandaag, Quest. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!