In deze landen kun je apps met flitsmeldingen beter even uitzetten, of zelfs verwijderen

11 mei 2024
3 Min. leestijd

Voor een autorit naar het buitenland is het raadzaam om op de hoogte te zijn van de belangrijkste regels in het verkeer. Sommige zaken zijn verplicht, anderen zelfs verboden. Zo is in sommige landen een milieusticker verplicht en is het gebruik van een flits-app of -functie verboden. Waar moet je extra voorzichtig zijn met het gebruik van flitsmeldingen? Wij hebben een overzicht met de regels per populaire Europese vakantiebestemming en waar mogelijk het boetetarief.

Mag ik flitsmeldingen gebruiken in België?

In België is het verboden om radardetectie aan te hebben staan. Hier mag wel flipstaalherkenning worden gebruikt die aangeeft dat er geflitst kan worden (POI-systeem, points of interest, zit standaard in de navigatie), maar niet de functie die actief op flitsers detecteert.

Mag ik een flitsfunctie gebruiken in Duitsland?

In Duitsland mag je überhaupt geen app bezitten met flitssignalering. Het uitzetten van flitsmeldingen alleen is dus niet voldoende. Alles wat flitspaalinformatie bevat is in Duitsland strafbaar. Ook medepassagiers mogen niet een dergelijke app op hun telefoon hebben.

Wat kost een boete?

75 euro

Mag ik flitsmeldingen gebruiken in Frankrijk?

Ook in Frankrijk zijn alle vormen van flitssignalering verboden. Let dus goed op dat je de apps voor vertrek van je telefoon haalt. Een boete is hier niet mals. Overigens zijn meldingen van gevarenzones hier wel toegestaan.

Wat kost een boete?

1.500 euro

Mag ik flitsmeldingen gebruiken in Spanje?

Ja, in Spanje mag je alle functionaliteiten van flits-apps gebruiken, dus ook flitsmeldingen.

Mag ik een flitsfunctie gebruiken in Oostenrijk?

In Oostenrijk is het verboden om radardetectie aan te hebben staan. Hier mag wel flipstaalherkenning worden gebruikt die aangeeft dat er geflitst kan worden (POI-systeem), niet de functie die actief op flitsers detecteert.

Mag ik flitsmeldingen gebruiken in Zwitserland?

In Zwitserland mag je geen flitssignaleringen gebruiken of bezitten. Zorg dat alle apps die dit doen, van je telefoon zijn. Hier kun je net als in Duitsland ook een boete krijgen als iemand anders in de auto wel zo’n verboden app heeft.

Mag ik flitsmeldingen gebruiken in Italië?

In Italië is het verboden om radardetectie aan te hebben staan. Hier mag wel flipstaalherkenning worden gebruikt die aangeeft dat er geflitst kan worden (POI-systeem), niet die actief op flitsers detecteert.

Is het uitzetten van flitsmeldingen voldoende om een boete te voorkomen?

Nee, als je alleen de flitsmeldingen binnen een app uitzet kun je alsnog een boete krijgen in de landen waar flits-apps verboden zijn.Je kunt namelijk niet bewijzen dat de functie ook echt uit heeft gestaan tijdens de rit. Heb je toch een boete gekregen? Zo controleer je of een boete uit het buitenland echt is.

Bronnen: ANWB, Allianz Direct, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!