Nederland heeft in veel landen een ambassade. Deze kunnen in onvoorziene (nood)situaties handig zijn voor vakantiegangers. Maar waarvoor kun je allemaal bij de ambassade terecht? En waarvoor niet?
Waarom hebben landen ambassades?
Ambassades zijn de formele vertegenwoordiger van een land in het buitenland. Ze zijn belangrijk voor de communicatie en samenwerking tussen beide landen. Zeker voor toeristen kan het handig zijn om een aanspreekpunt in het buitenland te hebben. Als je tijdens je vakantie in het buitenland in een noodsituatie terechtkomt, kun je in de meeste gevallen bij de Nederlandse ambassade terecht.
Een ambassade wordt geleid door een ambassadeur, doorgaans voor een periode van 4 jaar. De grootte van een ambassade verschilt per land. Op de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten werken ongeveer 100 mensen. Bij die op Malta zijn dat er slechts 4.
Waarvoor kun je er terecht?
Tijdens een vakantie kun je in verschillende situaties de hulp van de Nederlandse ambassade inschakelen. De ambassade kan bijvoorbeeld helpen in het geval van een eventuele arrestatie of ziekenhuisopname in het buitenland. Je kunt er ook terecht om een paspoort, ID-kaart of tijdelijke reisdocument aan te vragen. Een volledig overzicht van situaties waarin je bij de ambassade terechtkunt, lees je hier.
De ambassade regelt weliswaar veel, maar niet alles. Ze betalen bijvoorbeeld geen geld voor een terugreis die plotseling nodig blijkt. Hiervoor moet je een beroep doen op je reis- of annuleringsverzekering of een beroep doen op familie of vrienden. De ambassade kan in zo’n situatie wel het contact met je familie of vrienden in Nederland regelen.
In welke landen heeft Nederland een ambassade?
Nederland is met 150 ambassades, consulaten en andere posten bijna overal ter wereld vertegenwoordigd. Deze ambassades zitten meestal in de hoofdstad van een land. Hier kun je een volledig overzicht van Nederlandse ambassades in het buitenland bekijken. Er zijn ook landen waar Nederland geen ambassade heeft, maar wel een consulaat. Een consulaat doet voor jou als vakantieganger in principe hetzelfde. Het enige verschil is dat een consulaat, in tegenstelling tot een ambassade, geen politieke en diplomatieke relaties met het gastland onderhoudt.
Als je in een land bent waar geen Nederlandse ambassade of consulaat is, kun je terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Bronnen: Rijksoverheid, Indeed, SVnl, Nederlandse Ambassade. Foto: Prashanth Bala/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.