In welke landen is kraanwater wel en niet veilig te drinken?

26 april 2024
3 Min. leestijd

Dat er drinkbaar water uit de kraan komt, is in Nederland vrijwel altijd een vanzelfsprekendheid. Maar in het buitenland is dat lang niet altijd zo. In welke landen kun je water uit de kraan drinken en in welke landen kun je beter fleswater kopen?

In welke landen kun je wel kraanwater drinken?

In de meeste Europese landen kun je zonder problemen kraanwater gebruiken. Of het ook lekker is, is dan weer een tweede. In landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland zit er chloor in het drinkwater. Dat heeft geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid, maar vaak is het dus niet heel smakelijk. Het kraanwater in de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland is ook drinkbaar. Hetzelfde geldt voor Aruba, Bonaire en Curaçao, meldt de ANWB. Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.

In welke landen kun je beter geen kraanwater drinken?

Ben je in Oost-Europa – bijvoorbeeld voor een vakantie in het steeds populairder wordende Albanië – dan is het vaak de vraag hoe veilig het drinkwater is. In landen als Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Servië is dat vaak wel zo in de grote steden, maar niet in het buitengebied. Hetzelfde geldt voor de Griekse eilanden, waar de waterkwaliteit soms slechter is dan op het vasteland. Als je geen risico’s wil nemen, schaf dan fleswater aan. In Turkije, Mexico en het merendeel van de landen in Zuid-Amerika, Azië en Afrika is de waterkwaliteit ondermaats. Als je in één van die landen bent, informeer dan goed of het kraanwater drinkbaar is. Als dit niet gegarandeerd is, neem dan geen risico’s en ga voor fleswater.

Kun je in de badkamer wel kraanwater gebruiken?

In landen met een lage drinkwaterkwaliteit moet je sowieso op je hoede zijn. Niet alleen het drinken van kraanwater, maar ook tandenpoetsen en douchen kan risicovol zijn. Zorg dat je niet per ongeluk een slokje water binnenkrijgt onder de douche. En gebruik voor de zekerheid fleswater tijdens het tandenpoetsen. En als je fleswater koopt, let dan goed op of de verzegeling nog intact is. Zo niet, dan kan dat ook gevaarlijk zijn. Daarnaast kun je niet zomaar ijsklontjes en verse salade consumeren. IJsklontjes worden doorgaans gemaakt van kraanwater en sla wordt erin gewassen.

Is fleswater altijd betrouwbaar?

Fleswater is vrijwel altijd een veilig alternatief in landen waar het kraanwater niet drinkbaar is. Zolang je de fles nog niet geopend hebt, kan het fleswater niet bederven. De datum die op de fles staat, is geen uiterste houdbaarheidsdatum, maar een soort vervaldatum. Als je na die datum de fles pas opent, is het water niet meer van optimale kwaliteit, maar nog wel drinkbaar. Na opening heeft fleswater alsnog een beperkte houdbaarheid. Dat is maximaal 3 dagen buiten de koelkast en 3 à 7 dagen in de koelkast, zoals je op MAX Vandaag kunt lezen.

Bronnen: MAX Vandaag, Suncamp Holidays, ANWB, Trip Savvy, Health Navigator, GlasgowLive, Iswatersafetodrink.in, Waterdefense.org, Knack, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Tinika51
    Tinika51

    En hoe zit het met Portugal en Kroatië? Dat zijn toch ook 2 populaire landen. Zou graag weten hoe het daar is.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!