Komende weekenden zijn dé zwarte zaterdagen: zo ben je voorbereid en houd je het leuk in de auto

28 juli 2023
3 Min. leestijd

Als je met de auto op vakantie gaat, zijn er een paar dagen die je beter kunt mijden: de zwarte zaterdagen. Op deze dagen gaan veel vakantiegangers massaal de weg op met lange files en verkeersopstoppingen als gevolg. Ontkom je er niet aan en reis je toch op zo’n drukke dag? Dan hebben wij een aantal tips om de reis leuk- en vol te houden.

Dit zijn de zwarte zaterdagen

Het weekend van 29 juli 2023 wordt het op de Nederlandse en ook Europese wegen heel druk. Maar echt druk wordt het op 5 en 12 augustus en dan vooral in Frankrijk. Traditiegetrouw krijgt een groot deel van de  Fransen in het eerste weekend van augustus vrij en gaan ook allemaal de weg op. Wil je echt geen last krijgen van de files? Dan kun je beter voor een andere vertrekdag kiezen.

1. Ga niet te vroeg weg

Met het vroeg vertrekken maak je de reis juist langzamer. Dat klinkt raar, maar het is wel waar. Voor een reis naar Frankrijk kom je door een vroeg vertrek juist op het drukste moment aan bij de knooppunten. Je komt zo uren vast te staan, terwijl de drukte vaak over de piek is als je er een paar uur later komt.

2. Mijd de hoofdwegen

Vaak gaan reizigers over de hoofdwegen. Maar in principe is dit niet nodig. Op deze binnenwegen is vaak veel meer te zien en je betaalt meestal minder of geen tol. Dit is leuker voor je reisgezelschap en voor de portemonnee.

3. Zorg voor een oplader in de auto

Hoe opgeladen je telefoon ook is, uren de navigatie op je telefoon aan hebben staan slurpt batterij. Tijdens de zwarte zaterdagen ontkom je waarschijnlijk niet aan files. Als je een oplader in de auto bij je hebt, kan je telefoon niet uitvallen. Dit is ook handig voor het bellen van de wegenwacht, mocht je voor onverwachte verrassingen komen te staan.

4. Sneller door de tolweg met een tolbadge

Wil je niet in de rij staan bij een tolweg? Een tolbadge zorgt ervoor dat je makkelijker door de poortjes heen kunt rijden. Het kastje wordt in de auto gescand terwijl jij door de tolpoort rijdt. Wil je de voor- en nadelen weten? Dat lees je in dit artikel.

5. Een tussenstop op een ander moment

Onderweg even lunchen? Of heb je trek in een koffie? Kies hiervoor een afwijkend moment. Tussen 12.30 uur en 14.00 uur wordt er volop geluncht. Even rustig bijkomen van de rit zit er dan vaak niet in. Om rustig je broodje te kunnen eten is het fijner dit voor of na de lunchperiode te doen. Wil je weten wat een goede lunchplek is? De ANWB heeft een app die deze locaties aangeeft.

Veel spanningen onderweg?

Zorgt de lange rit soms voor spanningen onderweg? Relatie-expert Marie-José Bosch-Kuiper geeft tips om ruzies in de auto te voorkomen. Lees hier het artikel.

Bronnen: AD, archief, ANWB. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!