Let op als je deze zomer door of naar Zwitserland rijdt vanwege de afsluiting van de A13: dit zijn alternatieve routes

03 juli 2024
3 Min. leestijd

Gebruik jij de A13 in Zwitserland als alternatieve route om naar Italië te rijden? Dan is het raadzaam om in de zomer van 2024 goed op te letten, want deze weg is door zware overstromingen voorlopig deels afgesloten. Omdat de ondergelopen weg al als alternatieve route geldt, kan het dus extra druk worden op de weg.

Wat is er aan de hand?

Het wegdek van de A13 in Zwitserland, nabij de grens van Italië is zo goed als weggespoeld. Het gaat om de A13 Chur – Bellinzona in beide richtingen bij Mesocco. Dit leidt tot extreme vertragingen als je van of naar Italië wil rijden. De A13 is namelijk een alternatieve route, om de hoofdweg A2 te vermijden.

Beeld van een deel van de overstroomde A13 | Foto: ANP.

Hoe kan ik omrijden in Zwitserland?

Je kunt ervoor kiezen om via de belangrijkste noord-zuid verbinding van het land te reizen, de eerder genoemde A2. Het rijdt niet zo zeer om, maar is wel een zeer drukke weg. Dit is namelijk ook de snelweg waarbij je door de Gotthardtunnel heen rijdt. Echter rijden hier normaal gesproken al zo’n 18.000 voertuigen per dag doorheen en in de zomer kan dat aantal zelfs verdubbelen. Vanwege de ontoegankelijke A13 zal het dus nog veel drukker worden.

Voor sommigen is het gunstig om via de A12 (Bern-Montreux) en de Grote Sint-Bernardtunnel te reizen, afhankelijk van je bestemming.

Kan ik omrijden via Oostenrijk?

Het is ook mogelijk om via Oostenrijk naar Italië te reizen. Echter zijn er ook hier een aantal zaken waar je op moet letten. Zo zijn er werkzaamheden bij de Arlbergtunnel. Er geldt hier een verbod voor auto’s met caravans in de weekenden.

Als je via Oostenrijk wil rijden kun je het best via de A13 Innsbruck-Bolzano en de Brennerpas rijden. Wel is dit voor de meesten een flinke omweg.

Is er een optie om via Frankrijk naar Zwitserland te rijden?

Het is ook mogelijk om via Frankrijk te rijden. Dit kan als je via Lyon reist door de Mont-Blanctunnel RN206, of de Fréjustunnel.

Wanneer gaat de A13 in Zwitserland weer open?

Er wordt hard gewerkt om de weg weer begaanbaar te maken. De herstelwerkzaamheden gaan sneller dan vooraf is gedacht. Per 5 juli 2024 is er weer 1 rijbaan geopend. Wel kan het nog tot het einde van het jaar duren, voordat de vierbaansweg weer volledig open kan.

Waar moet ik op letten voor ik vertrek?

Niet alleen in Zwitserland wordt extra drukte verwacht. In de zomerperiode zijn er verschillende zwarte zaterdagen waar je beter rekening mee kunt houden, maar dat niet alleen. Ook zijn er grote (sport)evenementen in Europa gepland. Het kan hierdoor nog drukker worden dan verwacht op de weg.

Tip van MAX vakantieman: rijd je straks via een andere weg naar Italië? Vergeet dan niet te controleren of je een vignet, (millieu)sticker of pas moet halen om door een land of tunnel te mogen rijden.

Bronnen: ANWB, AD, De Telegraaf, HLN. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • mausy85
  mausy85

  Ik hoop dat jullie het artikel spoedig zullen updaten want de Zwitsers hebben dit kapotte stuk A13 autobaan al bijna weer gerepareerd.

  Vanaf 5 Juli 2024 is de A13 route weer befahrbar :-) dus Artikel aanpassen s.v.p.

  Bron: https://www.blick.ch/schweiz/graubuenden/zwei-wochen-nach-der-flut-katastrophe-ist-die-a13-schon-wieder-offen-ein-hoch-auf-die-schweizer-turbo-autobahnbauer-id19909969.html

  • Redactie MAX vakantieman
   Redactie MAX vakantieman

   Beste Mausy,
   Het klopt dat de weg weer opengaat per 5 juli 2024. Echter hopen ze dat de rest van de banen later dit jaar open kunnen gaan. 1 rijbaan kan dus nog steeds voor vertragingen zorgen.
   Groet, de redactie.

   • mausy85
    mausy85

    Correct,

    Maar een stuk van 200 meter over 1 rijbaan gaat prima.
    Noord en Zuidelijk verkeer kunnen in beide richtingen blijven rijden, ja over 1 rijbaan over een afstand van 200 meter daar hoef je echt geen file`s voor te verwachten Vakantieman ;)

    Als je dat vertraging noemt dan noem je een regendruppel wellicht ook een stortbui ;-)

    De eerste auto`s zijn er vanmorgen alweer over heen gereden:
    Bron: https://www.blick.ch/schweiz/um-5-uhr-eroeffnet-hier-fahren-die-ersten-autos-ueber-die-a13-id19914573.html

    Dat hele artikel kunnen jullie beter aanpassen want het is niet meer relevant.

    De titel luidt namelijk:
    "Let op als je deze zomer door of naar Zwitserland rijdt vanwege de afsluiting van de A13: dit zijn alternatieve routes"

    Je hoeft helemaal geen alternatieve route meer te nemen.

    • Redactie MAX vakantieman
     Redactie MAX vakantieman

     Beste Mausy,
     De vakantiedrukte gaat waarschijnlijk dit weekend beginnen. Mocht het dus toch druk worden, dan geven we hier in ieder geval een aantal alternatieve routes.
     Het stukje over wanneer de weg weer open gaat kunnen we inderdaad wel nog iets nuanceren. De herstelwerkzaamheden gaan sneller dan vooraf werd gedacht.
     Groet, de redactie.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!