Pas op: door deze benzine in het buitenland te tanken, beschadig je de motor van je auto

08 mei 2024
2 Min. leestijd

Met de hoge benzineprijzen is tanken tegenwoordig geen pretje meer. In onder andere Frankrijk tanken steeds meer automobilisten E85-benzine. Met een prijs van nog geen euro per liter is tanken weer een stuk leuker. Maar pas op, want je kunt deze brandstof niet zomaar in elke auto gooien. Dat kan namelijk tot schade aan de motor van je auto leiden.   

Wat is E85-benzine?

E85-benzine, ook wel Super Ethanol, is een biobrandstofmix van slechts 15 procent benzine en maar liefst 85 procent bio-ethanol. Het is geschikt voor auto’s met een ‘flexifuel-motor’. Er wordt aan de E5 of E10 brandstof die je in reguliere benzineauto’s tankt ook ethanol toegevoegd, maar hierbij is dat maximaal 10 procent. E85-benzine is een stuk beter voor het milieu en met nog geen euro per liter ook flink goedkoper.

Beschadiging aan de motor

E85 is dus beter voor het milieu én goedkoper. Dat klinkt ideaal, maar alleen als je auto ervoor geschikt is. Is je auto dit niet, dan kan het tanken ervan schade aan de motor veroorzaken. Dit kan variëren van startproblemen of oververhitting tot permanente beschadiging van motoronderdelen. Het is dus niet verstandig om met de verkeerde brandstof in de tank weg te rijden. Heb je toch per ongeluk E85-benzine getankt in plaats van E5 of E10? Bel dan de pechhulp en laat hen de brandstof uit je auto verwijderen. Dit kost wel geld, maar met een kapotte motor ben je verder van huis.

Wees in deze landen extra alert

Waar je in Nederland echt op zoek moet om een tankstation met E85-benzine te vinden, is het in sommige landen heel gewoon dat tankstations deze brandstof aanbieden. In een populair vakantieland als Frankrijk biedt 40 procent van de tankstations de brandstof aan. Steeds meer Fransen laten hun auto zelfs ombouwen zodat er E85 in kan. Ook in Zweden, Brazilië en de Verenigde Staten is het verstandig om extra goed op te letten tijdens het tanken. In deze landen komt de brandstof namelijk ook relatief veel voor. Huur je in de 2 laatstgenoemde landen een auto, ga dan of deze motor geschikt is voor E85.

MAX Vandaag geeft in een eerder artikel nog meer tips waar je op kunt letten tijdens het tanken.

Bronnen: AD, Lotgenoten, AutoRai, ANWB. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!