Rijden met laagstaande zon: zo pak je dat het best aan

09 maart 2024
3 Min. leestijd

Het herfstseizoen is begonnen en dat betekent dat het eerder donker wordt. In de ochtend en avond krijgen we te maken met laagstaande zon, ook tijdens het autorijden. De aarde ziet er met de gedaalde zon vaak nóg een stukje mooier uit. Maar het felle licht belemmert ook je zicht, waardoor het op de weg voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn als je een auto bestuurt tijdens laagstaande zon.

Waarom is rijden met laagstaande zon gevaarlijk?

Onderzoek van Veilig Verkeer Nederland toont aan dat er 20 procent meer verkeersongelukken voorkomen ten tijde van laagstaande zon. Het felle licht is namelijk vermoeiend voor je hersenen en dat vermindert je reactie- en inschattingsvermogen. Het is dus niet alleen het mindere zicht dat ongelukken veroorzaakt. Samen met de vermoeidheid die je misschien al had van het vroege opstaan en/of een lange werkdag verhogen al deze factoren de kans op ongevallen.

Rijd extra voorzichtig

Wanneer je met geen mogelijkheid de zon uit je gezicht kunt houden, kun je beter extra voorzichtig rijden. Houd meer afstand en rijd niet te hard. Zo kun je bij onverwachte bewegingen van andere bestuurders beter anticiperen. Houd ook je spiegels extra goed in de gaten. Heb je juist last van zon in de achteruitkijkspiegels? Houd er dan rekening mee dat tegenliggers jou niet goed kunnen zien, omdat de zon het zicht in de voorruit beperkt.

De ruit zo schoon mogelijk houden

Hoe schoner de ruit, hoe beter je erdoorheen kunt zien. Met laagstaande zon kan een vieze vlek al cruciaal zijn. Het is van belang dat je zoveel mogelijk kunt zien. Zorg dan ook dat de ruitenwisservloeistof aangevuld is, mocht er onderweg wat vuiligheid je zicht beperken.

Een goede zonnebril

Het is ook niet onbelangrijk om een goede zonnebril te kiezen. Je moet er goed door kunnen zien, maar hij dient je ook goed te beschermen tegen uv-straling. Wij hebben onderzocht waar je op moet letten als je een zonnebril aanschaft. Naast de bescherming tegen uv-straling, is het ook handig als de bril gepolariseerd is. Hierdoor wordt het contrast verbeterd, waardoor je minder hoeft te knijpen met je ogen. Zo heb je beter zicht en zorgt het voor minder vermoeidheid.

Maak jezelf zichtbaar

Om ongelukken te voorkomen is het ook belangrijk dat je zelf goed gezien wordt. Zet daarom je lichten aan, want dan ben je herkenbaar voor tegenliggers. MAX Vandaag geeft in dit artikel nog een paar tips.

Bronnen: Archief, ANWB, MAX Vandaag, AutoWeek, Interpolis. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!