Te veel alcohol op achter het stuur? Dat kost in België ruim 1.200 euro en dat mag je ook meteen aftikken

10 oktober 2024
2 Min. leestijd

Krijg je een boete in het buitenland? Iedereen weet dat een dergelijke bon in veel gevallen nooit of te laat op de mat belandt (en dus is verjaard). De Belgische regering vindt dat zonde van het geld en heeft besloten dat buitenlanders meteen een (hele hoge) boete moeten betalen, als blijkt dat zij te veel alcohol op hebben achter het stuur.

Waarom is deze nieuwe regel ingesteld?

De nieuwe regel is in het leven geroepen, omdat boetes uit het buitenland vaak niet betaald (hoeven te) worden. Daarom moeten alleen mensen die niet in België wonen het bedrag van 1.260 euro meteen te betalen. De regel is overigens alleen voor mensen die minstens 1,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Dat zijn ongeveer 5 tot 6 glazen bier. Je denkt misschien waarom moet deze aanpak zo heftig? Dat komt echter doordat er dagelijks wel 10 buitenlandse automobilisten worden betrapt op het rijden onder invloed. Ook worden 3 niet Belgische automobilisten per dag betrapt op drugsgebruik. In totaal zou de nieuwe regel zo’n 10 miljoen euro per jaar kunnen opleveren.

Waarom is de boete zo hoog voor alcohol?

Je moet dus gelijk ruim 1.200 euro in één keer aftikken als je alcoholpromillage te hoog is. Een flink bedrag zou je misschien zeggen. Het idee erachter, is dat de boete dan in ieder geval is betaald. Je kunt het bedrag overigens ook zien als een borgsom. Maak je bezwaar en heb je gelijk? Dan krijg je ook het geld weer terug.

Wat als je het bedrag niet kunt betalen?

Ben je niet in staat om in één keer het (hoge) bedrag te betalen. Dan wordt de auto voor een beperkte periode ingenomen, namelijk 96 uur. Als je het bedrag dan niet binnen deze tijd betaalt, wordt de auto in beslag genomen. Je moet dan naast de kosten voor de boete, ook de takel- en stallingskosten betalen. Laat staan dat je nog kosten maakt voor een mogelijke veroordeling.

Let trouwens ook op je snelheid in België. Sinds vorig jaar wordt er weer actiever geflitst als je te hard rijdt.

Bronnen: Nieuwsblad, VSV Veilig Verkeer, NU.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!