Vanaf september 2024 maximaal 50 kilometer per uur op de Périphérique, de ringweg rond Parijs

27 november 2023
2 Min. leestijd

De snelheidslimiet op de ringweg rond Parijs wordt verlaagd. Waar je nu nog 70 kilometer per uur mag rijden, wordt dat vanaf september 2024 verlaagd naar 50 kilometer per uur. Op de Boulevard Périphérique, zoals de ringweg heet zal de uitstoot hiermee aanzienlijk dalen.

Een van de drukste snelwegen ter wereld

Ga je regelmatig met de auto op vakantie naar Frankrijk of Spanje? Grote kans dat je dan over de ringweg rond Parijs moet. De Périphérique staat bekend om zijn files. Per dag maken 1,5 miljoen bestuurders gebruik van de 35 kilometer lange snelweg. Het is een van de drukste wegen van Europa en daarmee ook van de wereld. Ondanks dat de maximumsnelheid nu nog 70 kilometer per uur is, is de gemiddelde snelheid van de voertuigen door de drukte slechts 35 tot 42 kilometer per uur. Een reden dat veel weggebruikers de ringweg liever mijden.

Snelheidsverlaging

De snelheidsverlaging moet milieuvervuiling tegengaan. Het is een maatregel die wordt ingezet vanuit het klimaatplan 2024-2030 van het Parijse stadsbestuur. Ook zal er een rijbaan komen die uitsluitend voor taxi’s, carpoolen of openbaar vervoer bedoeld is. Wanneer de nieuwe regel ingaat staat nog niet helemaal vast. De precieze datum wordt later aangekondigd. Waarschijnlijk zal dit wel ná de Olympische Spelen zijn, die in de zomer van 2024 in de Franse hoofdstad wordt gehouden. Wel mogen deelnemers van de spelen voorafgaand aan de ingang van de maatregel, exclusief de nieuwe rijbaan gebruiken.

Klimaatplan 2024-2023

Niet alleen de snelheidslimiet op de  Périphérique verandert, ook gaat Parijs 60.000 parkeerplaatsen verwijderen. Zo is er meer plek voor groen, fietspaden en fietsstallingen. Ook touringcars mogen vanaf 2026 niet meer de binnenstad in rijden. Deze plannen komen eveneens voort uit het klimaatplan.

Parijs is niet de enige stad met een klimaatplan. Andere Europese steden zijn ook druk bezig met verduurzamen. Zo wordt de maximumsnelheid van de zijstraten in Frankfurt ook verlaagd. In Amsterdam mag je in december op veel plekken niet harder dan 30 kilometer per uur rijden.

Bronnen: De Telegraaf, HLN.be, Het Parool. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!