Waarom mag je in Nederland niet overal slapen in de auto? En in welke vakantielanden mag het wel?

07 juli 2024
3 Min. leestijd

Zit je wel eens vermoeid achter het stuur? Dan klinkt het als een goed idee om even 1 uurtje te slapen in de auto om daarna de route te vervolgen. Zeker als je nog een lange rit voor de boeg hebt. Toch mag je niet zomaar overal een dutje doen in de auto. Waar mag dat wel?

Vermoeid achter het stuur gevaarlijk

In een eerder artikel vertellen we hoe gevaarlijk het is om vermoeid achter het stuur te zitten. Autorijden terwijl je moe bent vergroot de kans op een ongeluk maar liefst 4 keer. Even een dutje doen lijkt dan een goede oplossing, ten behoeve van de verkeersveiligheid. Toch moet je goed opletten waar je de auto parkeert als je een ‘powernap’ wilt doen.

Verbod op slapen in auto

De Nederlandse wet staat het in principe toe om in je auto te slapen. Veel gemeenten verbieden dit echter via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vooral op toeristische plekken zoals in Amsterdam en Zeeland handhaven gemeenten er regelmatig op. Mensen die betrapt worden op slapen in de auto in gemeenten waar dat niet mag, riskeren een boete van 140 euro. In de APV van Amsterdam staat het volgende over slapen in de auto: “Het is verboden de weg als slaapplaats te gebruiken of op of aan de weg of het openbaar water een voertuig als slaapplaats te gebruiken, daarin te overnachten of daartoe gelegenheid te bieden. De centrale doelstellingen van het verbod zijn het voorkomen en tegengaan van hinder en overlast, brandgevaar, verontreiniging van de openbare ruimte en risico’s voor de volksgezondheid.”

Langs snelweg gedoogd

De politie hanteert een gedoogbeleid voor automobilisten die slapen op een grote parkeerplaats langs de snelweg. Dat komt omdat ze willen voorkomen dat mensen vermoeid doorrijden en ongelukken veroorzaken. Heeft u moeite met autorijden in het donker? Wellicht helpen deze tips van MAX Vandaag u.

Hoe zit dat in vakantielanden?

In populaire vakantielanden van Nederlanders is het ook lang niet altijd toegestaan om in de auto te slapen. Zo is het in Groot-Brittannië, Kroatië en Portugal verboden. In deze landen mag het zelfs niet op een parkeerplaats. In België geldt, net als in Nederland, dat het alleen op bepaalde parkeerplaatsen mag.

Andere landen zijn soepeler. In Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Scandinavische landen mag je rustig een dutje doen in de auto. Wel geldt in de meeste van deze landen een maximale duur van 24 uur, maar de kans dat je de hele vakantie in je auto wil slapen is vermoedelijk niet zo groot.

Bronnen: APV Amsterdam, AD, Camperpunt, Autorijden. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!