Waarom verlangen veel automobilisten naar stilte als ze zich moeten concentreren?

13 september 2024
2 Min. leestijd

Misschien betrap je jezelf er wel eens op dat je het geluid van de radio zachter zet als je net de ring rond Parijs oprijdt of in een drukke straat in Den Haag moet parkeren. Of vraag je je reisgezelschap om even stil te zijn op zo’n moment. Je bent niet de enige en het is ook niet vreemd. Waarom hebben veel mensen graag stilte als ze zich moeten concentreren?

Beperkt vermogen om te multitasken

In auto’s wordt tijdens een rit op de snelweg vaak gekletst of staat er muziek aan. Maar het geluid wordt snel ingewisseld voor stilte tijdens het parkeren of als er een drukke weg nadert, als het aan veel automobilisten ligt tenminste. Dat heeft te maken met het beperkte vermogen dat mensen hebben om te multitasken. Hoewel we vaak denken dat we multitasken, schakelt het brein in werkelijkheid razendsnel tussen verschillende taken.

Je hersenen moeten zich focussen op de weg

Automobilisten zijn tijdens het autorijden gemiddeld een derde van de tijd afgeleid door geluiden, eten en drinken. Bij routinematige taken, wat autorijden voor veel mensen is, vormt dat geen probleem. Op een zo goed als lege snelweg helpt muziek juist, om te voorkomen dat je verveeld raakt en daardoor je focus op de weg verliest. Invoegen op een drukke weg of achteruit file parkeren is voor de meeste automobilisten minder een routineklusje. Het brein heeft dan alle concentratie nodig voor die ene taak en heeft geen behoefte aan andere geluiden. Sommige mensen zetten het geluid in zo’n situatie uit, anderen sluiten zich ervan af. Misschien vraagt jouw rijdende reisgenoot niet om stil te zijn, maar heeft diegene geen woord verstaan van wat je zojuist zei. Dan is de bestuurder zo gefocust op het rijden, dat hij of zij alle andere geluiden (onbewust) negeert.

Automobilisten die zich niet goed kunnen afsluiten van het geluid, hebben liever stilte in de auto op drukke momenten. Door de radio uit te zetten, heeft het brein een taak minder. Het hoeft namelijk niet meer naar achtergrondgeluiden te luisteren. De hersenen kunnen zich dan volledig focussen op de belangrijkste taak, namelijk inparkeren, invoegen of de weg vinden.

Bronnen: AD, Howstuffworks, Universiteit van Groningen, Topgear. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!