Wat mag ik van de douane meenemen vanaf mijn vakantieadres? Hier moet je op letten

08 augustus 2022
4 Min. leestijd

Die lekkere Turkse koffie, dat gevonden stukje koraal of dat goedwerkende medicijn van die Chinese heelmeester. Iedereen neemt wel eens iets mee vanaf zijn vakantieadres. Maar wist je dat aan het meenemen van die prachtige souvenirs regels verbonden zijn? Niet alles mag van de douane zomaar Nederland in.

Douane, wat mag ik meenemen?

Wie deze zomer met de boot vanuit Engeland reist of aankomt op een Nederlandse luchthaven, heeft bij aankomst in Nederland te maken met de douane. Alles wat je in je hand- en ruimbagage meeneemt, kan gecontroleerd worden. Vooral reizigers die buiten de EU-grenzen geweest zijn, kunnen controle verwachten door de medewerkers van de douane. Alles wat in de hand- en ruimbagage zit, valt onder hun verantwoordelijk. Maar wat mag je meenemen?

Salep en Chinese medicijnen in beslag genomen

Er is deze zomer bijvoorbeeld vaak Turkse koffie meegenomen waar Salep in zit. In Salep zit orchidee verwerkt. Ook Chinese medicijnen waarin beschermde orchideeën in verwerkt zijn, mogen de landsgrenzen niet in, hoe goed ze ook helpen. Als iedereen dit soort medicijnen mee blijft nemen, is de kans heel groot dat die beschermde orchidee straks niet meer bestaat. Deze producten worden direct in beslag genomen en vernietigd.

Check de reisapp van de douane

Je mag voor maximaal 430 euro aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Als je met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag 300 euro per persoon. Je moet ook belasting betalen als je te veel sigaretten, tabak of drank meeneemt.

Kom na een fantastische reis niet voor verrassingen te staan. Wil je weten of je iets mee mag nemen, zoals fossiel koraal of exotische souvenirs of etenswaren? Ga goed voorbereid op reis en check vooraf, of tijdens je vakantie de site of de reisapp van de douane. Ook kun je via de social media kanalen van de douane een vraag stellen of een foto sturen als je twijfelt of je het mee mag nemen. De medewerkers van de douane geven dan snel het juiste antwoord.

Meer informatie vind je op Nederland Wereldwijd.

 

Deze spullen mag je nooit in je bagage stoppen

Het is vast geen verrassing, maar dit mag je niet meenemen:

  • verdovende middelen (drugs), zoals hasj, cocaïne en heroïne
  • wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven
  • beschermde dier- en plantsoorten. Ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden en schelpen. Lees hier meer over bij Beschermde dier- en plantsoorten.

Soms gelden aparte regels voor je bagage

  • Medicijnen. Meestal mag je die gewoon meenemen, maar soms heb je een medische verklaring nodig. Lees meer bij: Mag ik mijn medicijnen meenemen naar het buitenland?
  • Namaakartikelen. Als je die meeneemt voor eigen gebruik, doet de douane niet moeilijk. Neem je ze mee voor de handel, dan neemt de douane ze in beslag.
  • Huisdieren. Lees wat u moet doen als je je huisdier meeneemt op reis.
  • Eten meenemen als vlees, vis en zuivel. Kom je uit een EU-land? Dan mag je dat meenemen. Kom je uit een land buiten de EU? Dan mag je geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo.
  • pPanten, groenten, fruit en bloemen. Neem nooit zomaar planten, groenten, fruit en bloemen mee naar Nederland. Daarvoor moet je vaak eerst iets regelen. Gedroogd, gebrand, gemalen of in de vorm van olie mogen ze wel mee. Lees op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoe het zit.
  • Hele oude voorwerpen of producten die van grote waarde zijn voor een land. Bijvoorbeeld kunst, antiek en boeken die ouder zijn dan 100 jaar. Maar ook een stukje van een oude ruïne. Je mag die niet altijd zomaar meenemen.
  • Contant geld en goud. Neem je  10.000 euro of meer mee? Of dat bedrag in een andere valuta of in goud? En kom je van buiten de EU? Dan moet je aangifte doen bij de Douane. Je hoeft geen belasting te betalen, maar de Douane moet weten dat je het bij je hebt. De vorm van meegebracht goud is niet belangrijk. Omgesmolten in een staaf, of als sieraden of munten: het gaat om de waarde in gewicht.

Bron: Belastingdienst/douane. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!