Je hoopt het uiteraard niet mee te maken: een wild dier aanrijden. Het is niet alleen ontzettend sneu voor het dier, maar kan ook enorme schade aan je voertuig tot gevolg hebben. En dan is het nog maar de vraag of de verzekering dit vergoedt. Wanneer dit zo is, en wat je na een aanrijding met een wild dier moet doen, leggen we je uit.
Kans op aanrijding met wilde dieren groter in najaar en winter
Nu de wintertijd is ingegaan en het weer langer donker is, is de kans op een aanrijding met een wild dier groter. Want veel verplaatsingen van wilde dieren vallen dan precies samen met de ochtend- en avondspits. Op wegen langs bosrijke gebieden zoals op de Veluwe, is de kans het grootst. Minder daarom, vooral tijdens zonsondergang, je snelheid in deze gebieden tot maximaal 60 kilometer per uur.
Wat te doen bij een wild dier op de weg?
Als er ineens een wild dier (zoals een wolf, hert, zwijn, ree, haas of vos) oversteekt, dan wil je hoogstwaarschijnlijk uitwijken of hard remmen. Het is echter beter om dit niet te doen, want dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Rem in plaats daarvan voorzichtig af, of raak toch het dier. Dit is veiliger dan tegen een boom of een andere automobilist aan rijden. Als de weg helemaal vrij is, dan kun je natuurlijk wel uitwijken naar de andere weghelft. Probeer daarna zo snel mogelijk weer op de juiste rijstrook terecht te komen. En blijf goed opletten, want bij een kudde kunnen er meer dieren oversteken.
Wild dier aangereden? Dit moet je doen
Een wild dier aanrijden is niet strafbaar, maar hierna doorrijden zonder melding te maken is wel wettelijk verboden. Heb je een wild dier aangereden, zorg er dan voor dat je op een veilige plek gaat staan en controleer of jij en de andere inzittenden in orde zijn. Bel vervolgens de politie op nummer 0900-8844. Zij roepen dan een faunabeheerder op, die het dier zal vervoeren of uit zijn lijden zal verlossen. Is het gewonde dier gevlucht? Dan kan de faunabeheerder het dier opsporen. Ga niet zelf achter het dier aan. Maak tot slot, indien dit veilig is, een foto van het dier en de schade. Dit is bewijs van de situatie voor de verzekering en hiermee kun je eveneens de hulpdiensten laten zien wat er precies is gebeurd.
Wat vergoedt de verzekering?
Wilde dieren hebben geen eigenaar. Schade na aanrijding met een wild dier kun je dus alleen op je eigen autoverzekering verhalen. Maar of deze de schade uitkeert, is afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Heb je bijvoorbeeld alleen een WA-verzekering en rijd je een wild dier aan? Dan krijg je niks vergoed, want deze verzekering vergoedt alleen de schade aan derden. Met een a+- of een allrisk verzekering, krijg je de schade wel vergoed. Maar let op: wijk je uit voor het dier en rijd je tegen een boom aan? Dan kun je alleen met een allrisk verzekering (een deel van) de schade vergoed krijgen, maar wordt er ook aanspraak gemaakt op het eigen risico en je schadevrije jaren. De situatie wordt dan namelijk als een eenzijdig ongeval beschouwd. In sommige gevallen kan het daarom lonen om de kosten voor de schade uit eigen zak te betalen.
Huisdier aangereden
Heb je geen wild dier, maar een huisdier aangereden? Ook dit is strafbaar als je zonder melding doorrijdt. Wat je dan het beste kunt doen en wie er aansprakelijk is voor de verzekering, lees je in dit artikel van MAX Vandaag.
(Bron: ANWB, Stichting Wildaanrijdingen Nederland, MAX Vandaag, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.