Bezoek op 11 en 12 mei de mooiste molens tijdens de Nationale Molendag 2024

09 mei 2024
2 Min. leestijd

Heb je altijd een keer een molen van binnen willen zien? Of wil je weten wat er precies gebeurt in de molen bij jou in de buurt? Op Nationale Molendag 2024, verspreid over 2 dagen, zijn veel molens open voor publiek. Dit is er allemaal in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 mei te zien.

Wat is er tijdens de Nationale Molendag te doen?

Elke molen heeft zijn eigen verhaal en dat willen de molenaars graag delen tijdens het weekend. Ook voor kinderen zijn er activiteiten georganiseerd en ligt er bij veel molens een cadeautje voor ze klaar. De molens die zich openstellen hebben tijdens Nationale Molendag een blauwe wimpel uithangen.

Waarom zijn er in Nederland zoveel molens?

In Nederland staan ruim 1100 molen, maar niet alle molens hebben dezelfde functie. Zo heb je polder- en industriemolens. Poldermolens zijn vroeger gebouwd om het waterpeil op het juiste niveau houden. Industriemolens zijn juist voor het maken of bewerken van producten, denk aan het malen van graan, het zagen van hout of olie uit zaden te persen. De meeste voorkomende industriemolen is de korenmolen en die zijn in ons land nog altijd in werking.

Welke bijzondere molens zijn op Nationale Molendag te bewonderen?

Kinderdijk – met zijn 19 molens – kennen we allemaal, maar tijdens de Nationale Molendag zijn er nog vele anderen te ontdekken. Hieronder een aantal bijzondere exemplaren:

  • De Hompesche Molen is de hoogste stellingmolen van Limburg. Je kunt tijdens de Nationale Molendag tot bovenin de nok klimmen, waar je uitzicht hebt over 3 landen.
  • In Schiedam staan de 7 grootste molens ter wereld. Ze waren vroeger belangrijk voor de productie van jenever. Deze kun je ook zien in de hoofdafbeelding van dit artikel.
  • Het Friese IJlst beschikt over een van de weinige nog werkende houtzaagmolens.

Hoe weet ik of de molen op de Nationale Molendag open is?

Wil je weten of je de molens bij jou in de buurt kunt bezoeken? Het hele overzicht vind je hier. Let op: niet alle molens zijn beide dagen open, ook zijn sommige molens alleen op afspraak te bezichtigen, of tussen bepaalde tijden open.

Bronnen: Natuurmonumenten, Molens.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!