Ga je in de zomer van 2024 vliegen en neem je een rolkoffer mee als handbagage? Pak dan even het meetlint erbij, want de ene luchtvaartmaatschappij is de ander niet. Zo kan een rolkoffer bij de ene luchtvaartorganisatie gratis mee als handbagage en bij de ander kan ‘ie alleen tegen betaling mee in het bagagevak. Snap jij het nog?
Waarom verschillen de regels over handbagage per luchtvaartmaatschappij?
Er is geen regel die voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt als het gaat om handbagage. Zij zijn vrij om te bepalen of ze daar kosten voor in rekening brengen. Veel maatschappijen zien het als een service, maar met name budgetmaatschappijen kiezen er steeds vaker voor om er een prijskaartje aan te hangen. Zo hebben Transavia en Corendon onlangs hun regels over handbagage aangepast. Je mag vanaf dit voorjaar (2024) minder gratis bagage meenemen.
Let dus goed op waar je boekt en of je ook echt het ‘goedkoopste’ ticket hebt geboekt, want voor je het weet, moet je bijbetalen voor deze vorm van bagage. Dan is jouw ticket uiteindelijk niet het goedkoopst.
Waar moet ik goed op letten als ik met alleen handbagage wil reizen?
Je moet bij bijvoorbeeld Transavia niet alleen betalen voor een te groot formaat aan handbagage, maar wat voorheen bekend staat als handbagage, heet sinds mei cabinebagage. Voor dit laatste moet je wel bijbetalen, alleen als je bij het boeken ‘handbagage gratis’ ziet staan, gaat het om een kleiner formaat bagage dan je mogelijk van de organisatie gewend bent.
Bij zowel Transavia als Corendon mag de inhoud sinds respectievelijk april en mei minder dan de helft zijn dan wat er voor die datum gratis mee mag.
Wat kost de handbagage per luchtvaartmaatschappij?
De kosten voor handbagage zijn per maatschappij verschillend en afhankelijk van het formaat en gewicht én welk ticket je hebt. De ANWB heeft een duidelijk overzicht van hoeveel het kost per formaat per luchtvaartorganisatiemaatschappij. Hierin zijn ook grote Europese vliegmaatschappijen meegenomen.
Hoeveel handbagage kun je gratis meenemen per luchtvaartmaatschappij?
Hieronder volgt een overzicht van de gratis handbagage van luchtvaartorganisaties per liter. Let erop dat er bij deze maatschappijen wel een maximumformaat is van deze bagage.
1. TUI FLY (68)
2. KLM (60)
3. easyJet (33)
4. Transavia en Corendon (24)
5. Ryanair (20)
Mogen vliegmaatschappijen in de toekomst nog steeds zelf de regels over handbagage bepalen?
Het Europees Parlement is bezig om toch de regels voor handbagage aan te passen. Zij vinden dat er een standaard moet komen voor het gewicht en afmeting. Het moet duidelijk zijn welke koffer mee mag in de cabine en wat er juist in het ruim meegaat. Zodat je bij elke vliegmaatschappij weet waar je aan toe bent. Het gaat overigens niet over het feit dat je ervoor moet betalen of niet. Dus óf er een prijskaartje aan hangt, en om welk bedrag het zou gaan als je wel moet betalen mag een organisatie nog steeds zelf bepalen. Wel geldt er een vrijstelling voor bijvoorbeeld de handtas en laptop en dergelijke.
Bronnen: betreffende luchtvaartmaatschappijen. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Nu nog handhaven. Het kwam, en overkomt mij nog vaak, dat ik voor ruimbabage betaal, en slechts een heel klein tasje in het vliegtuig meeneem als handbagage. Dit terwijl er nog steeds hele volsstammen van alles en nog wat meeslepen om maar niet te hoven wachten op bagage bij aankomst. DOE DAAR EENS WAT AAN!! Maak je hier de stewardessen op attent, kijken ze alsof ze water zien branden: Ze mijden liever iedere vorm van discussie over baggage. Ook zijn er van die ASO's die gewoon hun overbagage dumpen bij andere stoelen, liefst voorin het vliegtuig, hoeven ze er niet te lang mee te slepen.
Helemaal eens, wat mensen allemaal niet meenemen. Wij boeken ook altijd ruimbagage. En een klein rugzakje voor onder de stoel. Maar dat gedoe dat mensen al betaald hebben voor hun cabinebagage en dat het dan net niet past in dat controlerek, zodat ze 65 euro moeten bijbetalen, leverde wel een hele lange wachtrij op. Ons vliegtuig kon daardoor bijna niet op tijd vertrekken.
Helemaal met u eens, ik erger me er ook vreselijk aan. Zelf volg je alle regens en anderen lopen met trolley, rugzak èn sporttas en het wordt door de stuwardessen gepikt.
Hieronder een artikel uit 'Piloot en Vliegtuig'. Je mag dus altijd gratis handbagage meenemen. Naar mijn idee mag Transavia daar geen kosten voor rekenen, zeker niet als je al voor een handkoffer in de cabine hebt betaald. Ze proberen dit wel en noemen het dan samen 'cabine bagage'.
D.A. Ris Zeist
‐-----------------
STUTTGART – Het Europees Parlement wil dat er Europese regels komen die duidelijkheid geven aan passagiers hoe groot handbagage mag zijn en welke toeslagen daarvoor gelden. Een meerderheid van de parlementariërs stemde woensdag voor een resolutie die de Europese Commissie daartoe oproept.
De EP-leden betogen dat consistente EU-regels over de maat en prijs van bagage nodig zijn, om onduidelijkheid en ongemak aan de kant van de reizigers aan te pakken. De huidige situatie waarin luchtvaartmaatschappijen zelf hun regels bepalen, zorgt voor verborgen kosten en maken het moeilijker om prijzen te vergelijken, aldus een meerderheid van het EP.
De EU-wetgeving inzake de rechten van vliegtuigpassagiers moet daarom worden herzien, zo vermeldt de resolutie. Het Europees Hof oordeelde eerder dat luchtvaartmaatschappijen geen toeslag voor handbagage in rekening mogen brengen “mits deze bagage aan redelijke eisen omtrent gewicht en afmetingen en de geldende veiligheidsvoorschriften voldoet”.
Enige jaren geleden vloog ik met Easyjet naar Dublin. Had alleen handbagage bij me. Op de heenweg vanuit Eindhoven geen probleem met de handbagage. Op de terugweg mocht mijn handbagage ineens niet mee. Was een hardshell koffertje, dus was echt niet gegroeid in die periode. Moest bijbetalen, zodat hij in het ruim mee kon. Erg lastig en inconsequent.
Vorige week met Transavia gevlogen. We spraken met mensen uit de zogenaamde zone1, die dus voor hun handbagage al betaald hadden. Als de koffer niet in het vak paste, moesten ze 65 euro bijbetalen, terwijl ze al betaald hadden voor deze bagage. Ze waren ontzettend boos,