Fort Pannerden mooiste fort van Nederland, dit kan je er doen

17 september 2023
3 Min. leestijd

Fort Pannerden is uitgeroepen tot mooiste fort van Nederland in 2023. In een publieksverkiezing kreeg het fort in Doornenburg 23 procent van de stemmen. Wat is de geschiedenis van het fort en wat is er nu te zien en te doen?

De verkiezing

In totaal doen 88 forten mee aan de verkiezing. 5 daarvan gingen naar ronde 2 om kans te maken op de titel Mooiste Fort van Nederland. Het is een verkiezing van Stichting Liniebreed Ondernemen. Juke van Niekerk van de stichting: “We zijn erg verguld, met de keuze van het publiek. Fort Pannerden is een indrukwekkend 5 verdiepingen tellend fort dat uniek gelegen, ver weg van de Hollandse Waterlinies, zorgde dat het hele systeem van inundatie was gewaarborgd, dus zowel qua historie als verschijning is het een bijzonder goede en terechte keuze.”

De geschiedenis van Fort Pannerden

Het fort is gebouwd bij de splitsing van De Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het is het meest oostelijk gelegen fort van de Hollandse Waterlinies. Het waakte over het water van de Rijn, zodat het onbelemmerd naar de Hollande Waterlinie kon stromen. Het fort hielp mee met het systeem van inundatie. Hierbij wordt land onder water gezet om de vijand weg te houden. Het water is te diep om doorheen te komen te voet, per paard of met wagen, maar te ondiep om met een boot te passeren. Een gebied van 125 kilometer lang en 6 kilometer breed kon zo onder water gezet worden. Van Muiden tot de Biesbosch.

Fort Pannerden door de jaren heen

In de Eerste Wereldoorlog zijn ongeveer 300 soldaten gelegerd in het fort. Daarna is het er rustig, tot in 1939 het weer in staat van paraatheid wordt gebracht. Maar Nederland geeft zich al snel over aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Koude Oorlog is het fort nog gebruikt om het luchtruim af te zoeken naar mogelijk naderende Russische vliegtuigen. Vervolgens raakt het fort in verval. Krakers nemen hun intrede, waarna in 2008 het fort wordt gerestaureerd.

Het is nu een interactief museum

Nu is Fort Pannerden een interactief museum. Zo kun je verhalen horen van mensen die in en om het fort hebben geleefd. Zoals een architect, een oude soldaat of de boswachter. Of ga met de (klein)kinderen op expeditie en zoek iets wat een soldaat in de Eerste Wereldoorlog heeft achtergelaten. Kun je de deur niet uit? Dan is het ook mogelijk om virtueel door het fort te gaan.

Bron: Forten.nl, Fort Pannerden, Omroep Gelderland. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!