Ga je naar het bos? Dit zijn de (nieuwe) toegangsregels

05 februari 2024
3 Min. leestijd

Het bos wordt steeds populairder. Dat klinkt heel mooi, maar het heeft ook mindere kanten. Zo is er steeds vaker sprake van overlast en komt het vele bezoek de natuur niet altijd ten goede. Planten en dieren kunnen zelfs lijden onder de drukte. Daarom voert Natuurmonumenten vanaf 1 januari 2025 een aantal nieuwe toegangsregels in. Dit zijn ze.

Welke regels zijn nieuw?

De nieuwe regels, die per januari 2025 ingaan, zijn onder andere: een verbod op bosbaden, van de paden afwijken en zonder toestemming fotoshoots houden of (sport)activiteiten plannen. Het maken van een trouwfoto of een sportevenement zal voortaan aangevraagd moeten worden. Dit is niet gratis, je zult ervoor moeten betalen. Het bedrag is overigens nog niet bekend.

Natuurmonumenten zegt dat het geld aan Natuurbeheer wordt besteed. Het uitgangspunt is om de natuur te beschermen. Meer van de nieuwe regels lees je verderop in dit artikel.

Mag ik as van een geliefde uitstrooien in het bos?

De gedachte is mooi, maar as van een geliefde uitstrooien in het bos, is niet goed voor de natuur. As is namelijk slecht voor de bodem. Hierom wordt dit per 1 januari 2025 verboden. Eveneens worden vanaf hetzelfde moment afscheidsceremonies en/of herdenkingstekens verboden, omdat dit hinderlijk kan zijn voor andere bezoekers.

Mag ik wildplukken in het bos?

Je mag wildplukken in het bos. Bij bramen en paddenstoelen geldt als uitgangspunt de hoeveelheid van ongeveer 250 gram (dat is te vergelijken met een champignonbakje). Let op, bij overschrijding van de toegestane hoeveelheid wordt het gezien als diefstal. Als je dus meer meeneemt, kun je een boete krijgen.

Mag ik nog met mijn hond in het bos wandelen?

Ja, dat mag zelfs op de meeste plekken, tenzij anders aangegeven. Maar je hond moet wel aangelijnd zijn en je mag in 2025 maximaal 3 honden meenemen, zodra de nieuwe regels in zijn gegaan. Dit laatste om roedelvorming te voorkomen, dit kan gevaarlijk zijn voor hertjes of andere dieren.

Kan ik zomaar mountainbiken?

Voor sommige mountainbikeroutes, zoals op de Veluwe, heb je een vignet nodig om ervan gebruik te mogen maken. Op andere plekken is het bewijs niet verplicht en kun je gratis gebruik maken van de weg (die voor mountainbiken bestemd is).

Hoe gedraag ik me in het bos?

Om de beleving in het bos voor iedereen naar plezier te maken, is er een buitencode in het bos. Het zijn 5 regels waar iedereen zich aan dient te houden. Je leest de buitencode op de website van Staatsbosbeheer. Bart Zwiers, boswachter in Groningen en Drenthe, geeft in Villa VdB (NPO Radio 1) extra uitleg over de nieuwe regels.

Wil je zeker weten wat wel en niet mag in het natuurgebied waar jij je bevindt? Bij alle ingangen van zo’n plek staan gele borden. Hierop staat wat er wél is toegestaan in bos. Staat de activiteit die jij wil doen er niet op? Dan is het simpelweg verboden.

Bronnen: Staatsbosbeheer, AD, Rijksoverheid, Margriet, Villa VdB. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!