Geen citytrip, maar een dagje naar het dorp: dit zijn de 10 populairste dorpen (en kleine stad) in Nederland

16 juni 2024
3 Min. leestijd

Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om hun vrije tijd in een (klein) dorp te spenderen. Ze verruilen (drukke) winkelstraten voor rust en mooie landschappen. Dit zijn de 10 populairste dorpen (of kleine steden) volgens Holidu, boekingssite voor vakantiehuizen.

Wat houdt het onderzoek in?

Holidu heeft onderzocht welke Nederlandse plaatsen het meest worden bekeken op hun website. Alle dorpen of plekken met minder dan 20.000 inwoners hebben zij meegenomen in het onderzoek. Op basis van de zoekopdrachten per maand hebben zij een top 10 van de populairste dorpen samengesteld.

1. Zandvoort en Ommen

Met evenveel bezoekers per maand staan Zandvoort en Ommen op een gedeelde 1e plek. Alhoewel Holidu Zandvoort op plek 1 zet, omdat het een kleiner dorp is, zijn beide dorpen dus even populair. Het kustdorp zal je niet onbekend in de oren klinken. Het is populair onder strandgangers, maar ook voor wandelaars is het een geliefde plek om duinwandelingen te maken. Er is veel te zien, zo kun je zelfs Europese bizons tegenkomen in Zuid-Kennemerland.

Het Overijsselse dorp Ommen is ook zeer in trek onder Nederlandse dagtoeristen. Je kunt hier varen op de Vecht en wandelen en fietsen door onder andere het Laarbos. Ook het Streekmuseum en gezellig centrum zijn hier een bezoek waard.

3. Renesse

Op plek 3 staat wederom een kustplek. En ook geen onbekende, Renesse is namelijk zeer populair onder toeristen van jong tot oud. Ondanks dat het dorp misschien bekend staat als uitgaansplek voor jongeren, is het net zo leuk voor mensen die juist de rust opzoeken. Je kunt hier namelijk de Boswachterij Westerschouwen bezoeken, dat is het grootste bos van Zeeland. Ook is het geen slecht idee om je wandelschoenen mee te nemen voor een lange duinwandeling. Houd je van streekproducten? Je kunt hier elke woensdag de seizoensmarkt bezoeken.

4. Ootmarsum

Ootmarsum staat bekend als kunststad van de regio Twente. Stad? Ja je leest het goed, het is officieel een stad, ondanks het inwonersaantal van minder dan 5.000 mensen (in 2020). Er zijn diverse musea, waaronder een openluchtmuseum. Voor een mooie natuurwandeling of fietsroutes kun je er ook goed terecht. Bovendien is het de plek om te genieten van een stuk traditionele krentenwegge.

5. Dwingeloo

Wil je naar een groene plek? Dwingeloo in Drenthe is één van de groenste dorpen van Europa. Er is weinig kunstmatig licht, zodat je ’s avond als één van de beste plekken in Nederland kunt genieten van de sterrenhemel. Bovendien is hier het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Een perfecte plek voor een (stilte)wandeling.

Wat staat er verder op de lijst?

6. Dokkum

7. Arcen

8. Groenlo

9. Appelscha

10. Steenwijk

Bronnen: Holidu, VisitTwente, Drenthe.nl. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!