Heb je zin in een dagje uit? Dit zijn gratis kerstevenementen in december

11 december 2023
3 Min. leestijd

Een bekend uitje rond de kerstdagen is natuurlijk de kerstmarkt. Maar in de decembermaand zijn er nog vele andere leuke kerstevenementen waardoor je vrolijk door de donkere dagen komt. Wij noemen een aantal leuke en gratis uitjes, die je door het hele land heen kan bezoeken.

Gouda bij Kaarslicht

Een van de kerstevenementen is Gouda bij Kaarslicht.

Op vrijdag 15 december 2023 is het Gouda bij Kaarslicht. Het evenement start om 14.00 uur in de Goudse Schouwburg, maar draait uiteindelijk om de ceremonie op de Markt. Tussen 19.00 en 20.00 uur wordt de grote kerstboom opgelicht. Dit gebeurt terwijl het hele plein samen kerstliederen zingt. Ook kun je 1.500 kaarsen zien branden achter de ramen van het stadhuis en de huizen aan de Markt. Nadat de kerstboom is verlicht, kun je tot middernacht door het centrum wandelen waar allerlei activiteiten te doen zijn. Zoals het bezoeken van de Sint-Janskerk met verlichte glas-in-lood ramen, of genieten van optredens.

Kerstevenementen in Friesland

In Friesland kom je in het weekend van 16 en 17 december 2023 alvast goed in de kerststemming. In dorpen zoals Sneek en Joure zijn er feestelijke activiteiten georganiseerd. Zo kun je in Sneek de kerstparade bewonderen of kijken naar theater- en liveacts. In Joure kun je tussen 13.00 en 17.00 uur een demonstratie ‘Belslidzjen’ met Friese paarden zien, op de kerstkoopzondag op 17 december.

Lichtjesavond Delft

Lichtjesavond, kerstevenementen.

Op dinsdag 12 december 2023 is het Lichtjesavond in Delft. Dan kun je de verlichte kerstboom bewonderen, meezingen met koren en een hapje eten en drinken. Het kerstevenement begint om 16.00 uur en duurt tot 22.00 uur. En let goed op, want om 19.00 uur (stipt) is er een verrassing die vanuit de hele binnenstad te zien is. Verder zijn er workshops en allerlei andere activiteiten, kun je luisteren naar muziek en er wordt een kinderkerstverhaal voorgelezen. En vergeet niet een foto met de kerstman te maken.

Amsterdam Light Festival

Vanaf 30 november 2023 tot 21 januari 2024 is het Amsterdam Light Festival. In de binnenstad zijn er lichtkunstwerken te zien. Je kunt de objecten het best zien als je een ticket koopt en de route volgt. Daarnaast kun je ook naar de stad komen om van de sfeer te genieten en een paar kunstwerken te bezichtigen. Er is een gratis app die informatie geeft. Wil je toch meelopen? Dan kun je in de app de wandelroute aankopen (je kunt gebruik maken van de kaart tegen betaling) of een rondvaartboot reserveren.

Toch naar een kerstmarkt?

Wil je toch graag een kerstmarkt bezoeken? MAX Vandaag heeft een aantal gratis markten in Nederland voor je op een rijtje gezet. Ook hebben wij een artikel met de leukste kerstmarkten nét over de grens.

Bronnen: archief, goudabijkaarslicht, uitagendadelft, Waterland van Friesland. Foto’s: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!