Het Stellingenpad is de beste wandelroute van 2023 ‘even terug naar de middeleeuwen’

25 februari 2023
2 Min. leestijd

Het Stellingenpad in het noorden van Nederland bestaat nog maar net en heeft al een prijs gewonnen. Het is de beste wandelroute van de Benelux geworden. In 2022 was Nederland ook al winnaar van deze prijs, het Hondsrugpad gaat er dan met de prijs vandoor.

Het Stellingenpad door 3 provincies

De route van het Stellingenpad gaat door delen van Friesland, Drenthe en Overijssel. In totaal is de route iets meer dan 260 kilometer lang. Dit is opgedeeld in 15 routes, variërend van 10 tot 28 kilometer lang. Het pad gaat door 2 nationale parken: Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Volgens de jury is dat ‘een belangrijk pluspunt’.

Het Stellingenpad loopt door een mooi en afwisselend landschap

“Het landschap is zo mooi en afwisselend, met plassen die in de loop der eeuwen zijn afgegraven en kleine stadjes”, zegt jurylid Christine Bloem tegen het AD. “Ook de bijbehorende gids zit heel goed in elkaar en de route is in 2 richtingen te lopen.” Verder is er een diversiteit aan natuur te vinden op de route. Zo loop je door bossen, heidevelden, stuifduinen, langs vestingstadjes, meren en rivieren.

Het pad is te lopen met wandelknooppunten

Het pad is te bewandelen aan de hand van wandelknooppunten, dat is bijzonder. Daarnaast is er, tegen betaling, een gids met de route en meer informatie. Op de website van Visit Friesland zijn alle afzonderlijke routes, de bijbehorende knooppunten en startlocaties ook te vinden.

De natuur zoals het vroeger was

Het Stellingenpad is bedacht door Marian Nesse en haar partner Marita Kruijswijk. Nesse is in 2022 overleden, net voor de officiële opening van de wandelroute. Het pad is het laatste project waar ze aan gewerkt heeft. Haar partner Kruijswijk vindt het een mooie nalatenschap. Door de wandelroute waan je je weer even in het oude Nederland, volgens haar. “Je loopt door de natuur zoals het er eeuwen geleden in Nederland ook uit zag. Je bent echt even in de middeleeuwen. Dat is het bijzondere. In Nederland is dit mijn favoriete gebied”, zegt Kruijswijk tegen het AD.

Andere genomineerde wandelroutes van het jaar

De 4 andere genomineerde routes voor beste wandelroute van de Benelux waren de Heuvelrughike en het Betuwepad in Nederland en de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon en de National Park Trail in België.

(Bron: AD, Nu.nl, Visit Friesland, Omrop Fryslân, Nivon. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!