In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur achteruit. Dat betekent niet alleen een uurtje extra slapen, maar ook dat het eerder donker wordt. Stap je vaak op de fiets? Dan moet je fietsverlichting nu in de ochtend én avond werken. Waar moet je fiets aan voldoen, en wat mag juist niet?
Hier moet de fietsverlichting aan voldoen
Dat het licht aan de voorkant wit of geel moet zijn en rood achter is voor veel mensen bekend. Maar wist je dat het ook verplicht is dat de lichten recht naar voren of achteren moeten schijnen? Daarnaast mogen fietslampen niet knipperen. Zorg er ook voor dat het licht goed zichtbaar is en dat er niks overheen hangt. Let daar met name op bij het gebruik van losse fietslampjes. Deze laatstgenoemde lampen mogen ook aan kleding of een tas worden gehangen, maar deze moeten wel aan het bovenlichaam zijn bevestigd. Het gaat hier om de rug of de borst.
Een fiets vereist naast fietslichten ook reflectoren. De volgende zijn verplicht:
- 4 gele reflectoren op de trappers
- rode reflector op de achterkant
- witte of gele reflectoren op de banden of velgen
Heb je een andere fiets dan een ‘gewone’ tweewieler. Lees op de website van de Rijksoverheid wat er dan vereist is.
Deze verlichting mag niet op de fiets
In het donker is het belangrijk dat je goed gezien wordt. Maar overdrijf daar niet in, want ook daar staat een boete op. Je mag geen lampjes hangen aan armen, benen of het hoofd. Ook is verlichting tussen de spaken niet toegestaan, hetzelfde geldt voor reflectoren. Een rode reflector achterop de fiets is dan wel verplicht, maar deze mag niet de vorm van een driehoek hebben.
Naast verkeerd geplaatste verlichting, mag je dus ook geen andere kleuren gebruiken dan toegestaan. Let er overigens wel op dat je lampen goed afgesteld staan. Te fel licht kan andere bestuurders hinderen. Meldpunt legt hier uit hoe je dat aanpakt.
Zoveel kost een boete voor geen of foute fietsverlichting
Heb je geen (werkende) fietslampen? Of heb je wel lichten, maar zijn ze onjuist geplaatst? De boete hiervoor kost 60 euro. Ook bij verkeerd bevestigde reflectoren kun je een bon krijgen van 40 euro. Zorg er dus voor dat je je aan de regels houdt.
Ga je fietsen in het buitenland? Daar gelden andere regels dan in Nederland. Wij benoemen de belangrijkste regels per land in dit artikel.
Bronnen: ANWB, Politie, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Merkwaardig genoeg zijn er geen voorschriften die verblindende verlichting proberen te voorkomen
Ja dat klopt, heel irritant die felle lichten van fietsers. Geeft hetzelfde effect als “groot” licht bij auto’s.