Op 7 en 8 oktober is het Weekend van de Wetenschap: dit is er te doen

06 oktober 2023
3 Min. leestijd

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 is het Weekend van de Wetenschap. Het weekend is een groot gratis festival door Nederland en staat in het teken van wetenschap en techniek. Je krijgt op deze dagen de mogelijkheid om mee te kijken wat er door heel het land op dit gebied gebeurt.

Waarom het Weekend van de Wetenschap?

Het Weekend van de Wetenschap is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor alle leeftijden is er op deze dagen een mogelijkheid om kennis te maken met de wereld van wetenschap en techniek. Bezoekers mogen op plekken komen die normaal niet publiekelijk toegankelijk zijn in universiteiten, ziekenhuizen, laboratoria en musea. Je kunt op allerlei plekken in Nederland proeven doen, wetenschappers ontmoeten en ontdekken hoe onze kennis over de wereld, geneeskunde en techniek is ontstaan. Ook krijg je het antwoord op wetenschappelijke vragen.

Onderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’

Een terugkerend onderdeel van het Weekend van de Wetenschap is een (digitaal) onderzoek. Dit jaar wordt er een onderzoek gelanceerd naar de menselijke drang naar nieuwe ervaringen en kennis. Hoogleraar psychologie Maartje Raijmakers onderzoekt dit onder de noemer ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’. Voor het onderzoek zijn ze op zoek naar mensen tussen de 8 en 110 jaar oud. Lees hier meer over het onderzoek en hoe je meedoet.

Het programma van 2023

Vele universiteiten doen mee, maar ook andere plekken waar de wetenschap wordt beoefend stellen zich open voor publiek. Van Groningen tot Maastricht zijn er activiteiten waaraan je deel aan kunt nemen. Zo is er voor bijna iedereen in de buurt wel iets te doen. Je kunt gratis de locaties bezoeken. Wil je weten wat er bij jou (dichtbij) te doen is? Hier lees je het hele programma.

Beleef het weekend thuis

Ben je niet in de gelegenheid om naar een locatie toe te gaan? Ook thuis kun je het Weekend van de Wetenschap beleven. Er zijn verschillende websites waar je onder andere  je wetenschappelijke kennis kunt testen, of bijvoorbeeld je eigen tankstation kunt bouwen. Daarnaast zijn er verschillende online video’s te bekijken. Wil je weten wat er nog meer online te doen is? Bekijk het op de website en klik op de activiteiten ‘voor thuis’.

Op zondag 8 oktober is het naast Weekend van de Wetenschap ook Dutch Media Week. Op deze dag kun je een kijkje nemen in onze MAX Studio’s. Lees hier hoe dat zit.

Bronnen: Weekend van de Wetenschap, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Nemo. Foto: Weekend van de Wetenschap (DigiDaan).

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!