Op vakantie moet je natuurlijk ook betalen voor de boodschappen, uit eten gaan of leuke souvenirs. Dat kan door te pinnen. Maar hoe doe je dat het voordeligst, zonder extra kosten?
Pinnen in eurolanden
Pinnen in landen die de euro hanteren gaat vrij gemakkelijk. Eigenlijk gaat het hetzelfde als in Nederland, waardoor je moeiteloos met je pinpas kunt afrekenen of geld kunt opnemen. In deze landen is het in principe gratis om geld op te nemen met je pinpas of te pinnen. Maar er zijn een paar uitzonderingen.
Toch extra betalen om te pinnen in eurolanden
Zo brengen sommige banken, net zoals bepaalde banken in Nederland dat doen, wel extra kosten in rekening wanneer je contant geld wilt opnemen. Ben je klant bij een bank die dit in Nederland doet, dan betaal je hier waarschijnlijk ook geld voor in het buitenland. Ook in een land dat de euro hanteert. Of dit ook voor jou geldt, kun je terugvinden in de voorwaarden van je betaalpakket.
Betalen de inwoners van jouw vakantieland transactiekosten om geld op te nemen? Dan geldt dat voor jou als toerist ook. Dit is bijvoorbeeld het geval in Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje.
Commerciële pinautomaten
Daarnaast is het verstandig om commerciële pinautomaten te vermijden. Deze zijn niet specifiek gebonden aan banken. Daarom betaal je sowieso transactiekosten. Dit moet wel van tevoren duidelijk gemaakt worden, zodat je de keuze hebt om op tijd de transactie af te kunnen breken.
Pinnen in landen met een andere munteenheid
Ga je op vakantie naar een land waar ze een andere munteenheid hanteren? Dan moet je wat beter opletten als je wilt betalen. In deze landen heb je namelijk geen garantie dat je met je eigen bankpas kunt betalen. Ligt dit land buiten Europa? Dan moet je bij je eigen bank aangeven dat je buiten Europa reist om je bankpas te kunnen gebruiken. Deze mogelijkheid is namelijk standaard uitgeschakeld voor je eigen financiële veiligheid. Dit kun je zelf inschakelen door de bank te bellen, langs te gaan of dit via internetbankieren te regelen.
Kun je eenmaal met je pinpas betalen en geld opnemen in het buitenland, dan moet je rekening houden met vaste transactiekosten en variabele valutakosten (ook wel bekend als koersopslag). Je kunt ervoor kiezen om volgens de huidige koers van het land zelf, of tegen de Europese wisselkoers te betalen of geld op te nemen. De Europese wisselkoers kan soms nadelig uitpakken waardoor je meer dan 10 procent meer moet betalen. Om dit te voorkomen, is het verstandig om voor vertrek meer informatie in te winnen over de wisselkoers. Zo ben je goed voorbereid en word je minder snel om de tuin geleid door de banken in je vakantieland.
Is betalen met de creditcard voordeliger?
Een creditcard meenemen op vakantie is zeker een goed idee. Zo kun je in ieder geval altijd (verzekerd) betalingen verrichten, mocht je in landen buiten Europa niet met je betaalpas kunnen betalen. Daarnaast is het in sommige gevallen noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je een auto wilt huren of vliegtickets wilt boeken. Maar pakt regulier betalen met een creditcard voordeliger uit als je ook de optie hebt om met je betaalpas te pinnen? Het antwoord is nee. Met je pinpas betaal je meestal minder transactiekosten, dan wanneer je gebruik maakt van je creditcard.
Pinnen of contant?
En hoe zit het dan met contant geld en pinnen? Als je extra kosten wilt vermijden, kun je beter met je betaalpas betalen, dan geld opnemen om vervolgens contant af te rekenen. De transactiekosten om geld op te nemen zijn namelijk hoger dan wanneer je met je betaalpas betaalt. Zeker als je kleine bedragen opneemt, om bijvoorbeeld fooien te geven.
Toch contant geld opnemen? Kies voor een groter bedrag
Wil je toch contant geld opnemen, kies dan dus voor een groter bedrag dat je in 1 keer opneemt. Zo voorkom je dat je meerdere keren transactiekosten betaalt en bespaar je jezelf al snel enkele tot tientallen euro’s. Hou er dan wel weer rekening mee dat je met veel contant geld op zak kwetsbaarder bent voor zakkenrollers.
Met of zonder omwisseling geld opnemen?
Let tot slot bij het opnemen van geld goed op of je kunt kiezen tussen de opties: with conversion of without conversion. Dit betekent: met of zonder omwisseling. Het is bijna altijd voordeliger om zonder omwisseling te kiezen, want dan bepaalt jouw eigen bank de wisselkoers, en niet de gastbank, waar de wisselkoers vaak minder gunstig is.
Bron: MAX Meldpunt, Consumentenbond, Vakantiediscounter, Kassa. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Pinnen in een andere valuta? Niet de wisselkoers accepteren, ook al is die in het land gunstiger dan de EU koers. Mijn ervaring is dat je dan 2 keer wisselkoerskosten betaalt.