Robbie Williams zingt niet alleen, maar schildert ook: kunstexpositie van Britse ster in Amsterdam

01 maart 2024
3 Min. leestijd

Iedereen kan zijn hits uit volle borst meezingen. Een karaokeavond zonder de ballad Angels of de rocker Let Me Entertain You is haast ondenkbaar. Maar dat wereldster Robbie Williams ook niet onverdienstelijk schildert, is in ons land nog niet zo bekend. Nu houdt de Britse wereldster in Amsterdam zijn eerste eigen solo kunstexpositie.

7 hits in de Top 2000

Robbie Williams is zo’n artiest die goedschiks (in de meeste gevallen) of kwaadschiks (ook heel regelmatig) de aandacht van de media weet te behalen. In de eind vorig jaar verschenen naar hem vernoemde 4-delige Netflix-documentaire komen alle facetten van hem aan het licht, ook zijn moeilijke omgang met zijn sterrenstatus en drugs.

Als ‘jongste bediende’ van boyband Take That weet hij, nadat hij uit de band is gezet, als soloartiest een nog veel grotere status te bereiken. Zijn rebellenimago maakt hem extra geliefd. De hits doen de rest. Ze behoren ook tot het collectieve geheugen van vele Nederlanders. In NPO Radio 2’s Top 2000 over 2023 staan maar liefst 7 liedjes van hem. Angels is zijn hoogst genoteerde single op nummer 59.

De zanger met de schilderskwast

Met zijn vele tatoeages is Williams’ lijf eigenlijk al een kunstwerk. Maar hij maakt tegenwoordig ook zelf kunst. Aanvankelijk werkt hij samen met Ed Godrich, waarmee hij ook duo-exposities doet en waarbij ze ook kunst van anderen verkopen. Maar nu gaat Williams debuteren met zijn eigen solo-expositie, in Amsterdam nog wel. Van 8 maart tot en met 8 juli valt zijn werk te zien in het Moco Museum in de nabijheid van het Museumplein in de hoofdstad. Op 7 maart is de officiële opening. De titel van de tentoonstelling is Pride and Self-Prejudice, een knipoog naar de beroemde vele malen verfilmde roman Pride and Prejudice van Jane Austen (1813).

Vanwaar de expositie?

De schilderwerken van Williams zijn heel veelkleurig en stralen eenzelfde dosis energie uit als zijn hits. Williams maakt veel zelfportretten uitgaande van bewerkte portretfoto’s. Ze zijn als een soort kruising van de popart van Andy Warhol uit de jaren 60 en de street art van moderne artiesten. Een vleugje van de mysterieuze Banksy, wiens identiteit nog nooit is achterhaald is onmiskenbaar.

Williams zelf zegt dat zijn kunstwerken voortkomen uit zijn worstelingen met verslaving en mentale gezondheid. In de Netflix-documentaire is te zien dat hij daarmee heeft afgerekend. Een nieuwe fase in zijn leven is aangebroken. Nog steeds grote concerten zoals in Hyde Park komende zomer, maar ook een beetje zelfreflectie door zijn eigen kunstwerken. Let Him Enterpaint You.

Bronnen: Moco Museum, Robbie Williams, NU.nl. Foto: Pack-Shot / Shutterstock.com.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!