Steeds last van een beslagen autoruit? Zo kom je er (het snelst) van af

12 november 2024
3 Min. leestijd

De herfst is begonnen en daardoor krijgen we steeds vaker te maken met warmteverschillen. Binnen in de auto kan er sneller condens ontstaan, omdat ons lichaam warmer is dan de temperatuur in de auto. Maar door het beperkte zicht van de beslagen autoruit, neemt de kans op ongelukken toe. Dit is hoe je er van afkomt.

Hoe ontstaat condens?

In de zomer heb je weinig last van condens. Totdat het in de herfst weer kouder en natter wordt. Warme lucht houdt namelijk meer vocht vast dan warme lucht. Vooral in de nacht, wanneer het nog kouder wordt, krijg je te maken met beslagen ramen.

Hoe kom ik van de beslagen autoruit af?

Als de autoruit beslagen is, kun je het best de airconditioning aanzetten. Je zult zien dat de condens in een korte tijd wegtrekt. Dit komt doordat het koelsysteem de vochtige lucht droogt. Sommige auto’s hebben echter geen airco. In dat geval moet je juist de verwarming op zijn hoogst zetten, gericht op de voorruit. Zo kan het vocht verdampen door de hitte.

Werkt het alsnog niet? Probeer dan een auto-ontvochtiger. Met dit kussen kun je bijna een halve liter aan vocht onttrekken aan de auto. Zodra de ontvochtiger vol is, kun je hem laten drogen (niet in de auto), waarna je hem kunt hergebruiken.

Tip: Ben je nog niet vertrokken? Je kunt ook met een doek of zeem de condens wegvegen. Dat is de snelste en makkelijkste manier.

Kun je beslagen ramen voorkomen?

In principe kun je het in een aantal gevallen voorkomen, bijvoorbeeld door de auto goed te onderhouden. Denk daarbij aan het schoonhouden van de afvoerkanalen. Door vuil en bladeren kan het water zich ophopen. Hierdoor komt het vocht toch binnen in het interieur, waardoor je meer kans krijgt op condens. Ook kan het helpen als de luchtcirculatie in de auto uitstaat. Zo gaat de vochtige lucht uit de auto, in plaats van dat het binnen blijft.

Zorg ook dat je geen vochtige spullen mee in de auto neemt. Als je dan toch natte kleding bij je hebt, zorg dan voor een plastic tas of zak die je kan afsluiten, zodat het vocht niet in de lucht terecht kan komen.

Mocht het nog steeds niet lukken om de condens weg te krijgen, laat dan de auto controleren bij de garage. Er kan ook sprake zijn van een lek in de kachelradiateur, of een ander probleem.

Krijg ik een boete voor beslagen ramen?

Als je gebruik maakt van het verkeer, is het van groot belang om goed zicht te hebben. Zowel jijzelf als de andere weggebruikers lopen dan geen gevaar. Om deze reden krijg je een boete als je onvoldoende kunt zien vanuit de auto. Het bedrag van de bon is (in 2023) 280 euro exclusief de 9 euro administratiekosten.

Naast condens kun je ook te maken krijgen met bevroren ruiten. Op deze manier maak je de auto ijsvrij. Heb je wel last van condens, maar dan in huis? MAX Vandaag geeft tips in dit artikel.

Bronnen: AD, ANWB, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!