Tolwegen en tunnels in Europese vakantielanden: hier kun je ze verwachten

20 april 2024
4 Min. leestijd

De meeste populaire Europese vakantielanden hebben tolwegen, bruggen of tunnels waarvoor je moet betalen voor je ze mag gebruiken. Het is handig om te weten waar je ze precies tegenkomt tijdens de reis, zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan, maar ook om te weten op welke manier je de tol kunt betalen. Wij leggen het per populair Europees vakantieland uit, op basis van de geldende regels in 2024.

In welke landen zijn geen tolwegen?

In Nederland kennen wij geen tolwegen. Wel hebben we 2 toltunnels: de Kiltunnel, Westerscheldetunnel en in de loop van 2024 komt de Blankennburgtunnel daarbij. Voor een korte periode hebben we dan 3 toltunnels, maar vanaf 2025 is het betalen van tol in de Westerscheldetunnel alleen verplicht voor vrachtverkeer.

Ook in België zijn er geen tolwegen, maar hier is wel 1 toltunnel. De kosten voor een personenwagen zijn afhankelijk van de betaalwijze of het het hebben van een abonnement. Daarnaast heeft Duitsland alleen tunnels met verplichte tol. Het zijn de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock.

Frankrijk

Op de meeste snelwegen en voor een aantal bruggen en tunnels in Frankrijk moet wel tol worden betaald. De website van autoroutes.fr toont waar de tolwegen en eventuele bruggen en tunnels waarvoor je moet betalen lopen op jouw route. Ter plekke kunnen de prijzen wel iets afwijken. Wat de hoogte van deze kosten zijn, hangt af van de tariefklasse waarin jouw vervoersmiddel valt. Hoe hoger en zwaarder het voertuig, hoe meer je moet betalen.

Spanje

De meeste autosnelwegen (autopistas) in Spanje zijn tolwegen. Autowegen en expreswegen (autovías) zijn daarentegen tolvrij.

Net zoals in Frankrijk, hangt de hoogte van de tol af van het type voertuig waarmee je reist. De tarieven kunnen ter plekke afwijken en zijn ook afhankelijk van het tijdstip. Ben je benieuwd naar de actuele tarieven? Deze zijn te vinden op de websites van de wegbeheerders (de grootste 3: AGE, AP, SEITT).

Portugal

Verschillende wegen in Portugal zijn tolwegen. Hoe je kunt betalen op een tolweg verschilt nogal in dit land. Soms wordt slechts een creditcard geaccepteerd of kun je alleen elektronisch betalen. Het laatstgenoemde komt overigens steeds vaker voor. Informatie over waar de tolwegen precies lopen, hoeveel je aan tol moet betalen voor de reis en op welke wijze je dat kunt doen, vind je via de website van Portugal Tolls.

Italië

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Ook heb je hier de toltunnels: dezelfde Grote-Sint-Bernardtunnel als in Zwitserland, maar dan vanuit Italië. En de Mont-Blanc-tunnel en Fréjustunnel van en naar Frankrijk. Rijd je op een tolweg. Let erop dat er steeds meer tolwegen zonder slagbomen worden gebruikt, je moet hier wel betalen, maar je hoeft niet meer door een poortje te rijden. Bovendien zijn er hier ook tolpoorten waar je uitsluitend achteraf kunt betalen. Ben je vergeten om tol te betalen, of te laat? Dan kun je een boete op de mat verwachten. In Italië verjaren de tolboetes net, dus het kan ook zijn dat je na 5 jaar pas een prent krijgt.

Zwitserland

Op alle Zwitserse autosnelwegen is een tolvignet verplicht. Naast het tolvignet, heeft Zwitserland 2 toltunnels: de Grote-Sint-Bernardtunnel, welke een verbinding vormt tussen Zwitserland en Italië. Voor de Munt-la-Scheratunnel heb je een zomer- en een wintertarief.

Oostenrijk

In Oostenrijk is het ook verplicht een tolvignet te hebben. Hierbij kun je kiezen voor eentje die je achter de voorruit plakt, of de digitale variant. Let er wel op dat je deze op de juiste plek plakt, anders kun je alsnog een boete krijgen omdat het vignet niet gescand wordt. Een digitaal tolvignet koppel je aan je kenteken, zonder elektronisch kastje. Het digitale vignet is onder andere te koop via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG, de app Unterwegs, of bij tolstations van ASFINAG.

Tolbadge

Je kunt ervoor kiezen bij de ANWB een tolbadge aan te schaffen voor Frankrijk, Spanje en Portugal of Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië. De badge wordt gekoppeld aan je bankrekening en kenteken. Vervolgens kun je de rijstroken nemen met automatische tolheffing, zodat je tijd bespaart. Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn. Dat hebben wij hier uitgelegd.

Hoe weet ik hoeveel tol ik moet betalen voor mijn totale reis?

Maar je een reis over meerdere tolwegen (door verschillende landen)? Je kunt op de website van de ANWB eenvoudig de prijs voor tol berekenen, het gaat hierbij om een indicatie van de kosten. Je ziet daarbij ook gelijk de eventuele kosten voor brandstofverbruik of oplaadkosten.

Bronnen: ANWB, AutoGids, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!