“We kriehen sturm!” is de Zeeuwse variant op “It giet oan!”. Die laatste spreuk geeft aan dat er een Elfstedentocht komt. De eerste kondigt de storm aan die nodig is voor het iets minder bekende, maar in populariteit groeiende NK Tegenwindfietsen. Donderdag 2 november 2023 heerst de herfststorm Ciarán, de perfecte dag voor de organisatie van de fietswedstrijd. De inschrijvingen voor de 8e editie zijn begonnen. Op donderdag 2 november 2023 is om 13.00 uur het NK alsnog afgelast vanwege de te harde wind. De organisatie laat weten de weersomstandigheden in de gaten te houden voor een volgend moment om deze 8e editie te fietsen.
Geschiedenis van het NK Tegenwindfietsen
De vergelijking met de Elfstedentocht, die véél minder frequent wordt gehouden is snel gemaakt. Het zijn allebei evenementen die van het weer afhankelijk zijn. Zonder ijs geen legendarische schaatstocht. Geen wonder dat er pas 15 keer een Elfstedentocht is geweest, waarvan de laatste alweer in 1997. In 10 jaar tijd is het nu al de 8e keer dat het NK Tegenwindfietsen wordt gehouden. Storm is minder zeldzaam dan ijs, vandaar. Het begon in 2013 en heeft alleen in 2017 en 2019 niet plaatsgevonden wegens gebrek aan wind (en in 2021 door corona).
In 2020 was het juist te stormachtig en gevaarlijk. Toen is de race vroegtijdig afgelast (de winnaars waren al binnen!). Niet om de fietsers, maar vanwege het gevaar voor kantelende vrachtwagens, die de deelnemers en hun fietsen na afloop moesten ophalen. Opvallend is dat de storm dat jaar Ciara een bijna naamgenoot is van de huidige Ciarán. Of dat ook een voorteken is, valt niet te voorspellen.
Spelregels van het NK Tegenwindfietsen: minimaal windkracht 7 en op ‘oude barrels’
Net zoals ze in Friesland niet over 1 nacht ijs gaan, maar een veilige ijsvloer eisen alvorens de tocht uit te schrijven, heeft het NK tegenwindfietsen ook zo zijn vereisten. Zo moet het hard waaien. Bij windkracht 7 of harder kan het doorgaan. Bekendmaking van het evenement is pas zo’n 3 dagen van tevoren. De inschrijvingen zijn al begonnen, maar zouden bij publicatie van dit stuk best al eens voorbij kunnen zijn. Want het inschrijven gaat hard als de storm zelf. Er kunnen in totaal maar 200 individuele fietsers meedoen en 25 ploegen van 4 fietsers voor een ploegentijdrit.
Ook aan de fietsen worden strenge eisen gesteld: het moeten ouderwetse fietsen zijn zonder versnellingen en met terugtraprem. Deze fietsers laten zich nog niet door een accu verwennen. Die laten het, gezeten op hun stalen ros, nog echt op hun spierkracht aankomen. Het is niet eenvoudig, want de af te leggen afstand met de wind (88 km/u) vol op de kop is 8,5 kilometer.
Iconen van de sport
Net als de schaatssport kent ook het NK Tegenwindfietsen zijn helden en heldinnen. De eerste winnaar bij de mannen was Bart Brentjens (2013), toch maar mooi de olympisch kampioen mountainbiken uit 1996. Altijd mooi om mee te kunnen pronken op de erelijst van een evenement. Er zijn ook al meervoudige winnaars. Max de Jong en Mathilde Matthijsse hebben elk 2 maal gewonnen, en Lisa Scheenaart is de absolute tegenwind-heldin met in totaal al 3 overwinningen. Zij is bekender als roeister. Op de Olympische Spelen van Tokio 2020 won ze een bronzen plak in de ‘dubbel twee’, samen met Roos de Jong.
Voor het eerst niet in het weekend
Het zal dit jaar voor het eerst zijn dat het NK op een doordeweekse dag en niet in het weekend zal plaatsvinden. Dat heeft met de weersomstandigheden te maken. De storm let niet op onze weekindeling. Maar dat wisten we eigenlijk al van de Elfstedentocht, waar het weer ook bepalend is.
Nieuwe duurzaamheidscategorie toegevoegd
Passend bij de Spartaanse aard van het evenement, dat draait op wind- en spierkracht, is er een nieuwe categorie toegevoegd: duurzaamheid. Robrecht Stroekenbroek van de NK-organisatie legt het uit aan Omroep Zeeland: “Om een extra streepje onder duurzaamheid te zetten, hebben we zoveel mogelijk spulletjes gerecycled. Van boarding tot het winnaarsboeket. Dat is van een oud bloemencorso. Het is een verwelkt boeket, maar het wordt je van harte gegeven.”
Het NK Tegenwindfietsen begint niet om 10.00 uur, maar om 12.00 uur omdat de wind dan op volle sterkte is. Het spektakel is te horen en zien bij Omroep Zeeland vanaf 11.00 uur.
Bron: Omroep Zeeland, Provinciale Zeeuwse Courant, Provincie Zeeland, Wikipedia. Foto: ANP
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.