Zwaailichten en sirenes op de weg? Zo geef je hulpdiensten voorrang

03 november 2023
3 Min. leestijd

Zie je blauwe lichten knipperen? Dan weet je dat hulpdiensten eraan komen. Maar soms is het onduidelijk hoe je moet handelen. Ga je naar links, rechts of het midden? Of moet je eigenlijk wel aan de kant? Afhankelijk van de weg kun je op verschillende manieren een ambulance, politie- of brandweerauto voorrang geven. Wij leggen het uit hoe het zit.

Zo handel je bij deze verkeerssituaties

1. Houd voldoende ruimte over

Sta je bijvoorbeeld bij een stoplicht te wachten, dan is het belangrijk om niet te dicht op de auto voor je te staan. Je hebt hierdoor nog de mogelijkheid om ruimte te maken. Zorg dat er 1 weg vrij blijft voor de hulpdienst.

2. Houd een rijbaan vrij

Zijn er 3 rijstroken, waarvan 2 bezet? Zorg dan dat de 3e leeg blijft, zodat de hulpdienst erlangs kan. Ook al moest je eigenlijk afslaan of rechtdoor. Je kunt daarna je weg vervolgen.

3. Rijd níét door rood

Natuurlijk is het belangrijk dat een hulpdienst jou zo snel mogelijk kan passeren. Dit betekent echter niet dat je door rood mag rijden om ruimte te maken. De boete die je krijgt voor door rood rijden dien je ook in dit geval te betalen. Wil je ruimte maken, doe dat dan op de hiervoor beschreven manieren.

4. Houd je aan de regels

Het is de bedoeling dat je je als autobestuurder te allen tijde aan de snelheidslimiet houdt. Je mag dus geen gevaarlijke situaties veroorzaken om een hulpdienst er langs te laten (zoals door rood rijden). Haal dus geen gevaarlijke capriolen uit als een hulpdienst nadert. Blijf je aan de voor jou geldende verkeersregels houden. Zoek een veilige plek om uit te wijken, zodat de politie, brandweer of ambulance erlangs kan.

Zwaailicht? Maak ruimte

Sommige wegen zijn voorzien van borden die vertellen hoe je moet handelen. Het is zo in 1 keer duidelijk wat je moet doen als hulpdiensten eraan komen. Op de foto hierboven zie je dat auto’s op beide wegen moeten wijken, zodat de hulpdienst er in het midden doorheen kan. Deze borden zijn er overigens ook in het blauw met wit.

Voor wie moet ik aan de kant en wanneer?

Wil je weten voor wie je precies aan de kant moet en wie niet? Dat lees je in dit artikel. Het is belangrijk om voor voorrangsvoertuigen ruimte te maken. Want je riskeert een boete als je geen voorrang verleent aan hulpdiensten. Ook op de website van Veilig Verkeer Nederland vind je meer informatie over zwaailichten.

Bronnen: ANWB, MAX Vandaag, Veilig Verkeer Nederland, archief. Foto’s: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!