Heerlijk de zon, maar niet zo leuk als je verbrandt. Het is belangrijk om je huid na verbranding goed te verzorgen zodat het snel geneest. Vaak wordt er een dikke laag aftersun op gesmeerd, maar hoeveel zin heeft dit eigenlijk?
Ik ben verbrand, wat gebeurt er nu?
Ben je verbrand? Dat is vervelend, naast dat het flink zeer kan doen is je huid ook zo rood als een kreeft. Dat laatste komt omdat je bloedvaten wijd open gaan staan om de immuuncellen (die helpen bij het herstel van de huid) beter kunnen worden getransporteerd. Maar niet alleen je huid wordt aangetast bij verbranding, ook je DNA raakt beschadigd.
Hoe goed helpt aftersun?
Aftersun kan bijdragen aan het herstel van de huid. Maar je DNA blijft echter wel beschadigd. De gel zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft, waardoor je meer verkoeling voelt en de roodheid eerder wegtrekt. Doordat de huid goed vochtig blijft kan het ook eerder herstellen. Desalniettemin is het van groot belang dat je wel de juiste aftersun koopt. In veel van de gels zit alcohol, parfum en menthol. Deze stoffen zorgen namelijk voor irritatie.
Wat kan ik nog meer gebruiken?
Je doet er dus goed aan om een goede hydraterende gel of crème te gebruiken als je bent verbrand. Het hoeft daar niet per se aftersun voor te heten. Als het de verbrande plek maar vochtig houdt. Let er wel op dat de crème niet te vettig is. Hierdoor kan je lichaam de warmte niet kwijt.
Hoe voorkom ik dat ik verband?
Voorkomen is beter dan genezen. Smeer je dus vooral goed in, zo voorkom je dat verbrandt en hierdoor onherstelbare schade aan je DNA aanricht. Daarnaast kun je het beste de zon op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 15.00 uur) vermijden, in deze landen is dat al de gewoonte. Voor meer tips om verbranding te voorkomen kun je terecht op MAX Meldpunt.
Bronnen: Quest, AD, Radar. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.