Door gestegen prijzen zijn we massaal aan het bezuinigen, meldt het AD. Het schrappen van vakanties is een optie die veel Nederlanders overwegen. Goedkoper met vakantie is natuurlijk een prettiger oplossing dan helemaal niet gaan. Met deze tips kun je ook met een klein budget toch volop vakantieplezier beleven.
Stel vooraf een budget vast
Vrijuit genieten zonder kopzorgen is natuurlijk wat je graag wilt tijdens je vakantie. Toch is het verstandig vooraf een budget per dag vast te stellen. Natuurlijk hoef je je daar niet strikt aan te houden, de ene dag zul je meer uitgeven dan de andere dag, maar het zorgt er wel voor dat je onder aan de streep minder uitgeeft.
Een handige truc is om elke dag een vast bedrag te pinnen. Dan houd je ook goed zicht op wat je nog te besteden hebt.
Wees flexibel in je reisdata (of juist niet)
Ben je in staat buiten het hoogseizoen te gaan, dan helpt dat natuurlijk enorm. Prijzen in het voor- of naseizoen zijn vaak een fractie van wat er in het hoogseizoen wordt gevraagd, waardoor ook voor een klein budget de meer luxe hotels binnen handbereik komen. Wat ook nog helpt: een midweek is doorgaans flink goedkoper dan een weekend.
Ben je echt flexibel en ook een beetje avontuurlijk dan is een last-minute reis een mooie optie, maar is ook onzeker. Ben je juist van de zekerheid, dan kun je ook nog extreem ruim van tevoren boeken en als eerste de krenten uit de pap vissen. Begin dan gerust een half jaar van tevoren te plannen.
Ga in de voorjaars- mei- of herfstvakantie in plaats van in de zomer
Met (klein) kinderen ben je gebonden aan schoolvakanties. Gaat de reis naar het buitenland, dan kan het flink in het budget schelen om tijdens een van de andere vakanties op pad te gaan.
In het buitenland is het dan doorgaans laagseizoen, wat als gezegd fors kan schelen. Wel moet je dan in de zomer thuisblijven, maar daarin voorziet de volgende optie wellicht.
Lees ook: Waar is tanken het goedkoopst?
Ga op vakantie in eigen omgeving
Het liefst wil je er natuurlijk even helemaal uit zijn, zeker in de zomer. Maar wat heb je precies gezien in je eigen omgeving? Breng het eens in kaart, welke musea je in een straal van 100 kilometer van je huis nog niet bezocht hebt, welke wandelingen, boot- of fietstochten er te maken zijn of welke voorstellingen of optredens er in de buurt zijn. De kans is groot dat het verrast en je uiteindelijk tijd tekort komt.
De voordelen zijn duidelijk: je leert de eigen omgeving goed kennen en die dure verblijfkosten die toch een fors deel van de vakantie-uitgaven uitmaken, kun je van je budget afstrepen. En mocht je toch wat verder van huis willen, neem dan de fiets mee in de trein en vergroot zo het bereik.
Airbnb of huizenruil
Een Airbnb is inmiddels al flink ingeburgerd en geldt als een mooie, goedkope oplossing. Let wel op waar je terechtkomt en probeer ook hier ruim van tevoren te plannen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter (en goedkoper) je vakantieverblijf vaak is.
En bevalt je Airbnb-adres, heb je een goeie klik met de aanbieders en heb je er geen bezwaar tegen dat er mensen in jouw huis verblijven? Dan kun je voor een volgende vakantie een huizenruil voorstellen. Als je afspreekt dat het met gesloten beurs gebeurt, dan kun je die kosten mooi in je zak steken en scheelt het weer in je budget.
Neem zelf eten mee op reis
Er is niets leukers dan tijdens je vakantie de lokale keuken te verkennen. Dat moet je vooral blijven doen, maar ga gerust wat slimmer om met eten tijdens de reis. Broodjes op de luchthaven, eten in een wegrestaurant: het zijn kosten die enorm kunnen oplopen.
Neem gerust belegde broodjes met drinken van huis mee. En ben je langer onderweg, dan kun je ook in het buitenland prima in de supermarkt terecht. Dan eet je gelijk al een beetje lokaal. En als je eenmaal op je bestemming bent, kijk dan waar de locals eten. Die weten waar het eten goed is en eten echt niet voor de hoofdprijs. Een goed gesprekje met je hotelmanager of campingeigenaar kan je hierin al flink op weg helpen.
Bronnen: AD, Dichtbij Op Vakantie, Lekker Leven met Minder. Foto’s: Shutterstock, ANP
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.