Op koudere dagen is het goed om je e-bike extra te controleren. Werken de remmen, doet de accu het nog en is de verlichting in orde? Wij hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet en tips voor als je de weg op moet bij gladheid.
Schoonmaken
Wanneer de wegen glad zijn, wordt er veel gestrooid. Het is dan belangrijk om de e-bike regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat je e-bike gaat roesten door het strooizout.
Daarnaast is het aan te raden om de bewegende onderdelen van je e-bike, zoals de ketting, wat vaker in te vetten met olie. Weet je niet zeker welke olie geschikt is voor jouw e-bike? Vraag aan de fietsenmaker advies over wat de beste olie is voor jouw fiets. Controleer ook regelmatig of alle bouten en moeren nog goed vastzitten. Deze kun je ook insmeren met een olie of wat vaseline.
Het frame van je e-bike kun je schoonmaken met een sopje van lauwwarm water en afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of spons, maar geen schuurspons. Die beschadigt het frame. Wees voorzichtig met de accu en het display, deze kunnen niet goed tegen water. Maak de gehele e-bike daarna goed droog. Zet de e-bike na het schoonmaken als dat kan binnen.
Controleer je remmen
Door de gladheid heb je een langere remweg. Het is dus van groot belang dat de remmen van je e-bike goed werken. Controleer eerst de remblokjes. Deze mogen niet versleten zijn. Zijn ze dat wel? Dan moet je ze vervangen.
Controleer ook de remkabels. Als hier vocht inzit, kunnen ze gaan vastzitten wanneer het vriest. Door de remkabels los te halen en er vet op te smeren kun je dit voorkomen. Vet bevriest namelijk niet zo snel als water. Het loshalen van de remkabels kun je zelf doen. Als je dit niet eerder hebt gedaan, vraag om hulp of ga langs bij een fietsenmaker.
Controleer je fietsaccu
Accu’s zijn gevoelig voor kou. Ze lopen bijvoorbeeld eerder leeg wanneer de temperatuur daalt. Dit gebeurt ook als de accu een tijd niet gebruikt wordt. Zorg er dus voor dat de accu van je e-bike niet te lang niets doet. Als hij te lang niet gebruikt wordt, kan er ook ‘diepontlading’ ontstaan. De accu staat dan onder spanning, waardoor hij niet meer opgeladen kan worden door de standaard lader. Hij moet dan vervangen worden. Om dit te voorkomen en de levensduur van je accu te verlengen, kun je een paar dingen doen:
- Berg de accu pas op als hij half opgeladen is, niet wanneer hij net leeg is. Diepontlading ontstaat eerder wanneer de accu leeg is, dus op deze manier voorkom je dat.
- De accu moet vaak opgeladen en ontladen worden om goed te blijven werken. Als je je e-bike niet gebruikt op koude dagen, is het dus nog steeds belangrijk om hem af en toe op te laden. Het is voor de accu overigens het beste om hem toch te blijven gebruiken, ook op koude dagen. Als dit niet lukt, is het in ieder geval goed om de accu 1 keer per maand op te laden en langzaam te laten ontladen. De accu loopt na verloop van tijd namelijk ook uit zichzelf leeg. Dit heet dan ‘zelfontlading’.
- Maak gebruik van een speciale beschermhoes voor accu’s. Hierdoor wordt je accu minder blootgesteld aan de kou.
Tips voor fietsen bij gladheid
Is het glad en moet je de weg op met de fiets? Bereid je dan goed voor. Zo voorkom je dat je uitglijdt en valt tijdens het fietsen. Wij hebben een aantal tips:
- Zet je zadel lager. Het is belangrijk om goed bij de grond te kunnen, zeker wanneer het glad is. Door je zadel lager te zetten is de kans op vallen kleiner. Ook helpt het om schoenen met een goed profiel te dragen, zodat je stevig op de grond staat wanneer je afstapt.
- Zorg ervoor dat je banden niet te hard zijn. Zachtere banden zijn breder aan de onderkant, waardoor je meer grip hebt op het wegdek. Laat daarom wat lucht uit je fietsbanden lopen als ze te hard zijn. Je kunt er ook voor kiezen om winterbanden op je fiets te laten zetten. Deze hebben een profiel dat geschikt is voor gladdere wegen.
- Controleer het wegdek voor je op de e-bike stapt. Als het wegdek glimt en glinstert, is dat vaak een teken dat er ijs ligt. Als je dit van tevoren weet, kun je er tijdens je rit ook beter op letten. Vermijd bijvoorbeeld gladde stukken en rijd eromheen waar dit kan. Moet je toch over een glad stuk, of door een tunnel? Rijd dan wat langzamer, of stap desnoods af om ongelukken te voorkomen.
- Vermijd de stoeprand. Vaak ligt er veel ijs tussen de stoeprand en het wegdek. Dit komt omdat er hier minder mensen fietsen.
Bronnen: Margriet, ANWB, MAX Vandaag, Fietsvoordeelshop.nl. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.