Het beste medicijn tegen een herfstdip is een mooie boswandeling: iedere dag zijn de kleuren anders, het houdt je fit en naarmate de bomen kaler worden zie je meer dieren. MAX vakantieman zette de mooiste bossen verspreid over het land vast op een rij, zodat je er ieder herfstweekend wel een voor het uitkiezen hebt.
Het speulder- & Sprielderbos
Kromme, scheve bomen in alle soorten en maten, ‘dansende bomen’ worden ze wel genoemd: de grillige bossen tussen Putten, Uddel en Ermelo. Het geeft het gebied een bijna mystiek gevoel, wat gesterkt wordt door eeuwenoude legendes. Zo zou er ooit een klooster in de aarde zijn verdwenen doordat de monniken zich slecht gedragen hadden. De klokken van dit klooster zijn volgens de overlevering op sommige stille momenten nog altijd terug te horen. De afwisseling van bomen is ongekend in Nederland, van dennen, sparren en berken tot eiken, de rijke schakering maakt het bos in de herfst nóg sprookjesachtiger. En dan kost het tijdens een boswandeling weinig moeite om dat klokgelui er bij te denken.
Kaapse bossen
Vanuit de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap kijk je uit over de Kaapse Bossen op de Utrechtse heuvelrug. Het is een van de meest bosrijke gebieden van Nederland, met schitterende beukenlanen die er iedere dag weer anders uitzien. Je klimkuiten komen in het glooiende landschap ook flink aan de beurt, zeker als je een van de vele kleine bospaadjes volgt die over de heuvelrug heen kronkelen. Bezienswaardigheden als de Doornse kei en de zandafgraving Het Doornse gat zien erg de moeite waard, al is de grootste attractie natuurlijk de boswandeling in het bos zelf.
Sallandse Heuvelrug
Een schitterende hei in volle bloei, prachtige vergezichten vanaf bijvoorbeeld de Holterberg en de Grote Koningsbelt, dat is wat het Park Sallandse Heuvelrug ondermeer biedt. De 150.000 jaar oude stuwwal heeft een rijke geschiedenis, die je tijdens het wandelen gewoon voelt. Onderweg is de kans groot dat je 1 van de 2 schaapskuddes tegenkomt, of anders kun je zelf tijdens een boswandeling op bezoek bij een van de 2 schaapskooien in Hoge Heel of op de Sprengenberg.
Quackjeswater – Voornes Duin
Een relatief onbekende parel, waar volgens Natuurmonumenten ‘ieder moment een ander landschap’ zich aandient. Duinmeren, strand en natuurlijk een rijke variatie aan bomen sieren het gebied rond het duinmeer, dat een restant is van een oeroude kreek. Het is een gebied waar de tijd heeft stilgestaan, met moerasbos dat bestaat uit zwarte elzen, wilgen en een eiken-berkenbos. Zo moet Nederland er in de oertijd hebben uitgezien zo zal het tijdens een boswandeling ook voelen.
De Maasduinen
Grafheuvels en kasteelruinen, maar vooral verwilderde bossen, open heide en soms schitterende vergezichten: dat is wat Nationaal Park de Maasduinen biedt. Afwisselende naald- en loofbossen leveren een fraaie variatie, zeker als in de herfst het blad flink gaat verkleuren. Op de heide tref je Schotse hooglanders en Nederlandse landgeiten die het gebied begrazen. Ooit als rivierduinen opgewaaid uit stuifzand, is het gebied nu rijk aan vennetjes, zoals het Zevenboomsven en het Esven.
De Friese Wouden
Het is een lappendeken van bossen, houtwallen, heideveldjes en beekjes en daarmee niet een type landschap waar je aan denkt als je het over Friesland hebt. De Friese Wouden zijn in alle opzichten uniek. Zo worden de bewoners van het gebied van oudsher wâldpiken, wâldsjers of heidepiken genoemd, waarmee ze ook in spraak zich onderscheiden van de rest van Friesland. Riviertjes als de Tjonger en de Linde kronkelen betoverend tussen moeras, heide en bos en geven het coulissenlandschap een uniek eigen karakter.
Een eigen favoriet bos? Laat het weten!
Bovenstaande suggesties zijn een greep uit al het vele moois wat Nederland aan bossen te bieden heeft. Ken jij ook een bosgebied dat het vermelden waard is, laat dan gerust een korte beschrijving achter in de reacties.
Bronnen: Visit Veluwe, ANWB, natuurmonumenten, Staatsbosbeheer. Foto’s ANP/Creative Commons
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.