Extreme hitte op jouw vakantiebestemming? Zo houd je het leefbaar voor jezelf

15 juli 2023
2 Min. leestijd

Heb je een vakantie geboekt, blijkt dat de temperaturen stijgen naar bijna 50 graden Celsius. Tijdens deze extreme hitte moet je er goed op letten dat je niet uitdroogt. Wij geven tips om de heetste dagen door te komen.

Voorkom dat je uitdroogt

Naast dat je je goed moet insmeren zijn er andere dingen die je niet moet vergeten als het uitzonderlijk warm is. Drink veel en span jezelf niet teveel in. Ga je er toch op uit? Neem dan een paraplu mee, je kunt deze gebruiken om jezelf tegen de zon te beschermen. Ook als je medicatie gebruikt is het raadzaam om te controleren of je geen verhoogde kans hebt op uitdrogen, sommige medicijnen beïnvloeden namelijk je temperatuurregulatie.

Tijdens extreme hitte in de auto

Ben je op autovakantie of gebruik je een huurauto? Het is belangrijk om in het voertuig ook rekening te houden met de warmte. Zorg dat je voldoende te drinken hebt liggen en dat er altijd een doek klaarligt. Met een doek kun je bij stilstand jezelf tegen de zon beschermen. Tijdens de hitte is het logisch dat je de airco in de auto aanzet. Zet hem alleen niet te koud, maar altijd maximaal 6 graden lager dan de buitentemperatuur. Het verschil in warmte wordt anders enorm zodra je de auto uitstapt. Dan krijg je het nog benauwder dan je het al had en bovendien kun je daar gezondheidsklachten van krijgen.

Vermijd inspanning op het warmste moment van de dag

Zorg dat je op de bestemming alvast in de ochtend boodschappen doet. Je hoeft dan niet met je volle tas te sjouwen tijdens de heetste uren. Doe daarom ook de uitstapjes in de ochtend of avond. In veel Mediterrane landen zijn de restaurants toch pas vanaf 20.00 uur geopend, hierdoor is het helemaal niet gek om wat later een stad te bezoeken. Je kunt natuurlijk altijd een siësta houden. Dan houd je een rust- of slaapmoment tijdens de warmste uren, zodat je er ’s avonds weer tegenaan kan.

Bronnen: ANWB, Rode Kruis, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • GH
  GH

  U schrijft: Momenteel wordt Zuid-Europa "geteisterd" door een hittegolf. De temperatuur stijgt op 'sommige" plekken tot vér boven de 40 graden Celsius

  Ook ú gebruikt alles om #klimaatangst te vergroten

  Maar dit zijn normale temperaturen voor Spanje of Griekenland in de zomer

  Momenteel
  👇
  Madrid 39 - 23 gr
  Athene 37 - 28 gr
  ...

  Stop a.u.b. met Klimaatalarmisme

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!